Novice

Otvoritev reli sezone v Vipavski dolini popestrilo tudi vreme

Nova sezona državnega prvenstva v reliju se je zadnji petek v aprilu začela s hitrostno preizkušnjo po ulicah Ajdovščine, kjer sta s svojo vožnjo navdušila tudi branilca naslova državnih prvakov, Rok Turk in Blanka Kacin s Hyundaijem i20 R5.

Na nočni uvodni hitrostni preizkušnji v Ajdovščini sta pred velikim številom gledalcev dosegla tretji najhitrejši čas od skupno 101-ih posadk, ki so se letos podale na 96-kilometrski reli, sestavljen iz desetih hitrostnih preizkušenj. Za sobotni uvod so tekmovalci zjutraj odvozili hitrostno preizkušnjo Predmeja, ki na začetku poteka skozi kamnite tunele Trnovskega gozda, v nadaljevanju pa se proti Colu cesta odpre in vozniku po začetnem, bolj zaprtem delu postreže s tekočimi in hitrimi odseki vse do cilja.

Posadka Turk-Kacin si je na prvih treh preizkušnjah priborila 52 s prednosti, ki pa je na naslednji hitrostni preizkušnji Bela zaradi predrte gume žal skopnela. Popoldanski del sta tako pričela z 1,8 s zaostanka za najhitrejšimi. Na prvem prehodu čez atraktivne serpentine hitrostne preizkušnje Žablje sta napadla na vso moč in postavila odličen čas, nato pa na poti h končni zmagi premagala tekmece tudi na preostalih etapah. Kljub temu, da je sobotno dogajanje na že tako drsečih cestah v Vipavski dolini in po okoliških hribih začinil še dež, sta bila najhitrejša na kar osmih od desetih preizkušenj in tako ponovno zmagala. Petkov večerni superspecial in najhitrejši čas pete hitrostne preizkušnje sta jima speljala Aleks Humar in Jaka Cevc, ki sta do takrat vodila tudi v skupnem seštevku, na šesti hitrostni preizkušnji (Žablje 1) pa odstopila po trčenju v betonski most. Prvi nastop v novem dirkalniku Škoda Fabia v razredu R5 se jima žal ni izšel po načrtih, a je ekipa glede na dosežene rezultate do odstopa polna optimizma za prihajajoče izzive.

Na cilju prvega letošnjega relija Turk ni skrival zadovoljstva: “Resnično sem vesel, za nami je odlična dirka! Danes je bilo poleg vsega še izredno zahtevno tudi zaradi vremenskih razmer, ki so se spreminjale iz minute v minuto. A že od štarta sva z Blanko imela v mislih samo eno, reli sva odpeljala kot znava in rezultat je tukaj! Nova zmaga in nov uspeh!

Skupaj z ekipo Friulmotor, kjer skrbijo za Hyundaijev dirkalnik razreda R5, se je posadka Hyundai Slovenija lahko veselila novih uspehov, saj so zasedli kar dve mesti na zmagovalnih stopničkah. Ob zmagovalni posadki Turk-Kacin (Hyundai i20 R5), je drugo mesto osvojila italijanska posadka Cecco-De Marco (Hyundai i20 R5), na tretje mesto pa se je uvrstila madžarska posadka Puskadi-Godor (Škoda Fabia R5). Od 4. do 10. mesta so  sledile skoraj same slovenske posadke: 4. Novak-Ocvirk (Opel Adam R2), 5. Fakin-Fakin (Peugeot 208 R2), 6. Bratina-Šavelj (Peugeot 208 R2), 8. Štucin-Maver (Renault Clio R3 Maxi), 9. Miklavčič-Černigoj (Renault Clio RS2), 10. Grossi-Kavčič (Citroën C2 R2 Max). Sedmo mesto je zasedla italijanska naveza Zanon-Piceno (Renault Clio S1600).

Prvo mesto v diviziji 1 je pripadlo posadki Jerkič-Stopar (MG ZR 105), v diviziji 2 Novaku in Ocvirku (Opel Adam R2) , v diviziji 3 pa ekipi Miklavčič-Černigoj (Renault Clio RS2).

Državno prvenstvo se bo nadaljevalo 24. in 25. maja v Velenju.

Avtomobilizem.com (Vir: organizator, Rok Turk PR. Foto: Uroš Modlic, organizator.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Otvoritev reli sezone v Vipavski dolini popestrilo tudi vreme"


srcnik
4 leta 11 meseci nazaj

Super, da imate poročila tudi iz relijev, edino super bi bilo, če lahko na koncu članka daste še tabelce rezultatov po divizijah (tudi če samo prvih 10)

 
Ameriški start-up elektrificiral klasičnega Forda Bronca
Toyotina vozila bodo preizkušali na pomanjšani različici Nürburgringa