Novice

Apple CarPlay: med varnostjo in dosegljivostjo

Applov multimedijski sistem CarPlay zaenkrat še ni na voljo v nobenem serijskem vozilu, a že sedaj povzroča pomisleke glede njegove varne uporabe v prometu. Nov sistem, ki so ga predstavili na ženevskem salonu, poveže uporabnikov iPhone z multimedijsko enoto vgrajeno v vozilu. Povezava omogoča klicanje, narekovanje kratkih sporočil in poslušanje glasbe preko vgrajene enote.

Najnovejši sistem je največ negodovanja požel pri ameriški Fundaciji za varnost v prometu AAA (AAA Foundation for Traffic Safety), kjer pravijo, da je ideja o stalni interakciji s telefonom nevarna. Kot je povedal njihov predstavnik za razvoj in komunikacije Bruce Hamilton ”tovrsten sistem postavlja v ospredje priročnost in dosegljivost pred varnostjo v prometu”.

Vse več je udeležencev v prometu, ki v avtomobilu uporabljajo Bluetooth povezavo s pametnim telefonom. S tem se povečuje tudi število voznikov, ki več pozornosti posvečajo klicanju, kakor dogajanju na cesti. Rezultati študije univerze Texas A&M, ki jih je povzel tudi CNN Money, so pokazali, da se je reakcijski čas voznika med narekovanje kratkih sporočil podvojil.

Na obtožbe so se hitro odzvali tudi pri ameriškem gigantu Applu. Zavedajo se problematike in trdijo, da njihov sistem CarPlay v primerjavi z ostalimi multimedijskimi enotami ne odvrača pozornost voznikov v takšni meri. A je o tem seveda prezgodaj soditi, ker na cestah ni avtomobilov z vgrajenim njihovim sistemom.

Številni proizvajalci so se odločili, da bodo v svoja vozila vgradili ravno CarPlay enoto. Prvi med njimi so bili pri Volvu, kasneje so sledili še Ferrari in Mercedes-Benz. Pri Applu so potrdili, da se dogovarjajo za sodelovanje tudi  s številnimi drugimi proizvajalci (Ford, BMW, Honda, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Nissan, Subaru, Toyota in GM). Skupen sistem za vse znamke pomeni za proizvajalce zmanjšanje stroškov za razvijanje lastnih multimedijskih enot, za Apple pa to pomeni še več uporabnikov njihove programske opreme.

V spodnjem videu si lahko ogledate, kako najnovejši sistem deluje v Volvu. Pri švedskem velikanu so šli še korak dalje in enoto uporabili tudi za nadzor ventilacije in gretja sedežev.

Avtomobilizem.com (Vir:Autoblog, Foto: Apple)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Apple CarPlay: med varnostjo in dosegljivostjo"


StajercS
10 leta 17 dni nazaj

Sploh pa sem anti tuch klimi itd. v avtu. Mam tuch radio v avtu,pa je že to zadosti nerodno za uporabo, ne da še bom moral po meniju iskat klimo. Pol pa še crkne vse skupaj,pa si niti stekla ne moreš odrosit. x)

StajercS
10 leta 17 dni nazaj

Gnojšnica. Trenutni radii se povežejo z vsemi telefoni za uporabo prostoročnega telefoniranja. Ne,da mi ta gnoj reče,da moram met ifona namesto Nexusa. Fuj bljek =)

 
Ko se zaustavi proizvodnja Volkswagnov
Goodyear je na ženevskem avtomobilskem sejmu 2014 razkril koncept pnevmatik prihodnosti za cestne terence