Novice

Apple hoče patentirati sistem opozarjanja na ovire ponoči

Ameriški gigant skoraj na tedenski osnovi prijavlja nove patente. Tokrat gre za patent, s katerim želijo zaščiti idejo vizualnega opozarjanja voznika na slabo vidne nevarnosti pred vozilom ponoči.

Za razliko od drugih že uveljavljenih sistemov, ki voznika na nevarnost opozarjajo z zvočnimi signali, aktivnim odzivom ali celo kombinacijo obeh, Apple tokrat pravi, da gre za sistem, ki bi voznika opozarjal na nevarnosti in posebnosti ponoči izključno vizualno.

Osnovna ideja predvideva, da bi cel nabor tipal zaznavalo stanje pred vozilom, umetna inteligenca pa bi nato, bodisi z žarometi ali pa s projekcijo podatkov na prednje steklo, voznika opozorila o morebitnih slabše vidnih posebnosti ob ali na cesti.

Zamisel pravi, da bi sistem pri tem zmogel ločiti med slabo vidnimi predmeti, delno slabo osvetljenimi predmeti, človeškemu očesu nevidnimi predmeti ali celo predmeti, ki jih uporabljena tipala zaznajo, a jih žarometi iz kakršnega koli razloga ne morejo dovolj osvetliti. Za vsako situacijo posebej bi sistem voznika opozoril na različne načine. Praktično vsi vključujejo osvetljevanje predmetov s pomočjo avtomobilskih žarometov. Razlike med njimi so v tem ali gre za osvetljevanje celotnega predmeta, osvetlitev samo dela predmeta ali pa zgolj označitev predmeta s puščico oziroma točkovno ponazoritvijo le tega. Američani so pri svoji ideji šli tako daleč, da so si zamislili, da bi znal sistem pokazati vozniku tudi smer, kam se ta predmet ali oseba premika, s čimer bi lahko voznik precenil ali mora dodatno paziti nanj ali mu na svoji poti ni treba dodatno posvečati svoje pozornosti.

Za situacije, kjer žarometi ne bi mogli zadostno osvetliti človeškim očem »skritega« predmeta ali osebe, govori patentna prijava o možnosti uporabe projekcije potrebnih podatkov na prednje steklo ali celo, v duhovitem smislu, uporabo čelade z vgrajenim projekcijskim sistemom.

Ali bo patent dejansko odobren ali ne nam sicer ni jasno, vemo pa, da se s svojo interpretacijo tovrstne ideje ukvarjajo pri Mercedes-Benzu v navezi z Osramom. V osveženem razredu S so namreč predstavili zadnjo generacijo tako imenovanih matričnih žarometov, ki zmorejo »pisati s svetlobo« po cesti ali z »mikro« natančnostjo osvetljevati predmete in ljudi ob cestišču. V naših očeh pomeni to, da Apple ni čisto prvi s to idejo, je pa res, da je v primerjavi z že delujočim sistemom Nemcev ta v določenih podrobnosti nadgrajena s projekcijskim sistemom ter idejo indikacije, kam naj bi se predmet ali oseba gibala.

O smislu in upravičenosti tovrstnega sistema bi se dalo razpravljati. Na vrata že trkajo recimo avtonomni avti, ki bodo povsem odpravili potrebo po voznikovi obveščenosti o dogajanju pred in okoli avta. Tu in zdaj pa se zdi, da asistenčni sistemi voznike mestoma »obstreljujejo« s preštevilnimi podatki, obvestili in opozorili, ki lahko v najslabšem primeru povzročijo preobremenitev za volana manj veščih ali pa nepotrebno prestrašenost ter stres pri vseh drugih.

Koliko Applovih patentov bo v dejanskih tehničnih rešitvah zares ugledalo luč sveta, je sicer vprašanje. Očitno pa je, da ima Apple denarja na pretek, zato ga lahko trošijo tudi za zaščito ideje, ne glede na to koliko smiselna je. Pri tem je njihov namen lahko zaščita sistema, ki ga dejansko razvijajo, ali pa zgolj zaščita ideje »za vsak primer«. Navsezadnje ob današnji hitrosti napredka tehnike preprosto ne veš, če bo komu kaj takšnega kdaj uspelo spraviti v življenje. Za takrat pa hoče biti Apple očitno pripravljen na hitro vnovčenje ideje.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: patentna prijava Apple.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford draži s skico električnega SUV-a za prelom desetletja
V vozilih BMW bo z nami učljiv virtualni sopotnik