Novice

Aston Martin napovedal brezstrešni V12 Speedster

Po McLarnu Elvi in Ferrariju Monza SP1 je zdaj tudi Aston Martin napovedal, da bodo ponudili trgu omejeno serijo brezstrešnega superšportnika. Tega so pomenljivo poimenovali V12 Speedster.

V tem trenutku so nam postregli z imenom novinca, zelo grobo skico in podatkom, da bodo za njegov nastanek zadolženi v posebnem oddelku Q by Aston Martin. Oblikovno naj bi se vlekel vzporednice s starim dirkalnikom DBR1, ki je leta 1959 zmagal na sloviti dirki v Le Mansu, in tudi po konceptnem CC100 Speedster iz leta 2013.

Pod dolgim prednjim pokrovom bo nameščen hišni 5,2-litrski turbo dvanajstvaljnik, ki naj bi razvijal v Speedsterju okoli 700 KM moči in 700 Nm navora, kar je manj kot praktično enak agregat razvija v modelu DBS Superleggera, a bo Speedster »manko« v pogonski sili nadoknadil z izredno lahko gradnjo. Preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika iz hiše ZF bo gnal izključno zadnji par koles, voznik pa bo zaradi odsotnosti strehe in prednjega stekla lahko užival v »razgrajanju« dvanajstvaljnika. Britanci so že potrdili, da bo dvosed, nam pa niso zaupali, na kateri tehniki bo novinec postavljen. Kljub temu ugibamo, da bo to, iz stroškovnih razlogov,  najverjetneje zagotovil bodisi omenjeni DBS Superleggera ali pa kupe DB11 V12.

Aston Martin bo razkril novinca kasneje letos, dobave pa bodo stekle v prvem četrtletju leta 2021. Zaenkrat še niso oznanili njegove maloprodajne cene, a se bo, glede na ekskluzivnost športnika, verjetno gibala okoli milijona evrov (brez vključenih davkov).

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Carlos Ghosn predstavil svoja stališča na tiskovni konferenci
Toyota bo gradila pametno metropolo Woven