Novice

Carlos Ghosn predstavil svoja stališča na tiskovni konferenci

Prednovoletni pobeg Carlosa Ghosna z Japonske, kjer je pod strogimi omejitvami pogojnega izpusta čakal na sojenje, še naprej buri duhove.

Kot je znano, se Carlos Ghosn trenutno nahaja v Libanonu, na dan pa prihaja nekaj, sicer nepreverjenih podrobnosti njegovega pobega. Kot so poročali na libanonskem informativnem kanalu MTV, naj bi se strogemu nadzoru začasnega bivališča na Japonskem izognil na filmski način s pomočjo pripadnikov službe za varovanje ter glasbenikov, ki naj bi odigrali koncert v njegovi hiši. Ghosn naj bi se skril v zaščitno škatlo enega večjih instrumentov ter tako neopažen zapustil hišo, kar pa naj bi njegova žena v pogovoru z agencijo Reuters označila za izmišljotino. Po uspešnem umiku iz nadzorovane hiše naj bi na enem od manjših letališč nanj čakalo zasebno letalo, ki naj bi ga preko postanka in zamenjave letala v Istanbulu popeljalo do Libanona. Turške oblasti so že sprožile preiskavo o tem, kako je Ghosnu uspelo neopaženo prestopiti iz enega zasebnega letala v drugo ter aretirale sedem ljudi, od teh štiri pilote, ki naj bi mu pomagali pri begu.

Libanonske oblasti so zanikale kakršnokoli sodelovanje oziroma vedenje o domnevnem pobegu, je pa minister Salim Jreissati potrdil, da je Carlos Ghosn v državo vstopil legalno, ob predložitvi francoskega potnega lista in libanonske osebne izkaznice. Poudaril je še, da njihove oblasti ne poznajo podrobnosti Ghosnovega prihoda ter da o tem niso bili obveščeni vnaprej, je pa Interpol na zahtevo japonskih oblasti razpisal tiralico najvišje rdeče stopnje in jo posredoval odgovornim v Libanonu.

Ghosnov prebeg buri duhove tudi v Franciji, kjer je Agnès Pannier-Runacher iz ministrstva za ekonomijo in finance izjavila, da je za njegovo pot izvedela šele iz medijev, da pa ima, kot vsak francoski državljan, pravico do pomoči njihove konzularne službe. V primeru, da Ghosn prispe v Francijo, ga ne nameravajo izročiti, saj njihova država ne izroča svojih državljanov. Po nekaterih podatkih iz virov, blizu japonskim oblastem, naj bi imel Carlos Ghosn dva francoska potna lista, od katerih naj bi enega zadržal kot osebni dokument, potreben za identifikacijo v času bivanja na Japonskem.

Ghosn je danes na tiskovni konferenci prvič po pobegu iz Japonske stopil pred javnost in pričakovano ponovno zanikal kakršnokoli krivdo v zvezi s finančnimi nepravilnostmi v podjetju Nissan, ki mu jih očitajo japonske oblasti. Poudaril je, da je bil odhod iz Japonske težka odločitev, vendar je le na takšen način lahko ubežal pred nepravičnim in političnim pregonom, saj bo pravičnega sojenja deležen le v primeru, da se to ne bo odvijalo pred japonskimi sodišči. Zbranim novinarjem je podal tudi nekaj podrobnosti o bivanju v priporu, ki naj bi potekalo v nehumanih razmerah, ter o okoliščinah zasliševanj, kjer naj bi ga obravnavali kot terorista.

Med drugim je izrazil svoje razočaranje tudi glede peščice vodilnih pri Nissanu, ki naj bi bili po njegovem mnenju brezvestni in maščevalni kriminalci v dogovoru s tožilstvom, kar naj bi bilo jasno vsem, razen ljudem na Japonskem. Emotivno je opisal svoje stališče: “Ni šlo za pravico. Čutil sem, da sem talec države, ki sem ji služil sedemnajst let, ji posvetil svoje profesionalno življenje, na kar sem bil ponosen. Oživil sem podjetje, ki ga pred mano ni mogel nihče, deset let so bili v blatu, pa sem jih dvignil. Sedemnajst let sem na Japonskem veljal za vzornika, o meni so napisali več kot dvajset knjig na temo managementa. Kar naenkrat, v minuti, pa me nekaj tožilcev in vodilnih označi kot hladnega, pohlepnega diktatorja.”

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, NY Times. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Carlos Ghosn predstavil svoja stališča na tiskovni konferenci"


jack86
4 leta 3 meseci nazaj

Velik človek, ki je padel zelo globoko… Ne vem kakšen je interes Japoncev, ampak glede na to kaj je z Nissanom naredil, ne razumem njihovih potez. Brez njegove vizije bi bil Nissan mrtev.

Firediver
4 leta 3 meseci nazaj

Je že komu stopil na žulj ravno zaradi tega, ker je bil z Nissanom tako uspešen.

McLaren
4 leta 3 meseci nazaj

Ja to bo ja, v dreku je zarad tega ker je uspesen in sploh ne zato ker je mahiniral z davki….JAP je za razliko od SLO dosledna pri zatiranju takih kalibrov.

Firediver
4 leta 3 meseci nazaj

Zgleda, da imaš vse podatke o tej stvari, da si prišel do tega zaključka.

Jaz dvomim, da je Ghosn tak brezmadežen angelček, možnosti so, da je (kje pa ni?) politika vmes, se pa vsaj zavedam, da moje mnenje bazira na podatkih iz javnih medijev, kjer itak ni vse objavljeno.
Že marsikoga z odličnimi poslovnimi rezultati so želeli odžagati na lep ali grd način, mi pač ne vemo celega ozadja. Zakaj bi ga odžagali, če je tako uspešen? Lahko je res kriv teh malverzacij, lahko pa ga želijo samo umakniti s poti zaradi politike. In kjer je politika, se logika konča.

McLaren
4 leta 3 meseci nazaj

Kontradiktoren si, ne razumem kaj zelis povedat

Firediver
4 leta 3 meseci nazaj

Moj point je, da večina vidi Ghosna kot brezmadežnega rešitelja Nissana, ki pa je ravno s tem uspehom postal moteči element za nekatere dejanske vplivneže na Japonskem (in so mu te finančne malverzacije podtaknili da ga spravijo s poti) ali pa je dejansko kriv teh finančnih malverzacij in se sedaj izogiba japonski roki pravice.
Ampak najbrž nekateri poznate celotno ozadje tega in je nemogoče razumeti Japonce, kot je napisal jack86. Ali pa, da so Japonci preprosto nagnjeni k zatiranju uspešnih ljudi.
Sedaj razumeš?

McLaren
4 leta 3 meseci nazaj

Razumem da nimaš pojma o čemu govoriš in pišes tako malo v prazno

Firediver
4 leta 3 meseci nazaj

Torej, da boš zadovoljen, čez Ghosna ne sme bit kritike, torej so Japonci bad boysi..

srcnik
4 leta 3 meseci nazaj

V Sloveniji bi tak dobil županski mandat v prestolnici…

 
Toyota pripravlja malega križanca na Yarisovi osnovi
Aston Martin napovedal brezstrešni V12 Speedster