Novice

Toyota bo gradila pametno metropolo Woven

Toyota je na CES razkrila velikopotezne načrte izgradnje pametnega mesta, v katerem naj bi ljudje sobivali z roboti.

Metropola Woven se bo razprostirala na 175 hektarjih površine, v njej pa naj bi našlo svoje bivališče na začetku okoli 2.000 ljudi, kasneje, ko bo projekt stopil v naslednje faze, pa še več. Glede na to, da namerava to metropolo graditi Toyota, ne preseneča napoved, da naj bi v njej našli domovanje zaposleni pri japonskem proizvajalcu, njihove družine ter raziskovalci in razvojniki, ki bodo preučevali in preizkušali različne tehnike ter sisteme prihodnosti.

Akio Toyoda je ob napovedi metropole povedal, da bodo imela v Woven vstop izključno avtonomna vozila na električen pogon. Jasno je, da bo ta zagotovila Toyota in sicer na osnovi platforme e-Palette.

Japonci naj bi položili temeljni kamen leta 2021, niso pa povedali, kdaj naj bi vselili prvi prebivalci. Japonci najave prav tako niso pospremili z informacijo o načrtovanih stroških gradnje tega projekta, je pa Toyoda pojasnil, da predstavlja gradnja tovrstnega mesta izvrstno priložnost za razvoj bodočih tehnik in sistemov. Z medsebojno povezanimi ljudmi, stavbami in vozili bodo lahko testirali obnašanje umetne inteligence tako na virtualni kot tudi na praktični ravni. Pomeni pa ta povezljivost in inteligentnost infrastrukture mesta z nadzornimi sistemi tudi popolno odsotnost zasebnosti za prebivalce. To bo opazno tudi v obliki in zasnovi naprednih pametnih domov, kjer bo tehnika prevzela večino človekovih opravil. “Celo koš za smeti se bo izpraznil sam,” je dejal danski arhitekt Bjarke Ingels, ki s svojim birojem sodeluje pri futurističnem projektu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Toyota bo gradila pametno metropolo Woven"


xxl
4 leta 3 meseci nazaj

Super, da nisem del tega projekta. 🙂

 
Aston Martin napovedal brezstrešni V12 Speedster
Pogon e-4orce za štirikolesno gnan električni Nissan