Novice

Audi A8 bo prvi s tretjo stopnjo avtonomne vožnje

Nova generacija najprestižnejše Audijeve limuzine, ki bo premierno prikazana čez slabe tri mesece v Barceloni, se bo ponašala tudi s funkcijo samodejne vožnje. Audijev sistem, ki dosega tretjo stopnjo, bo omogočal povsem samostojno vožnjo v prometu, ki se premika v isto smer.

Pri Audiju že kar nekaj časa napovedujejo četrto generacijo modela A8, a so prihod njihove admiralske ladje na trg še malce zamaknili od načrtovanega datuma, kar so izkoristili za podrobnejši razvoj funkcije avtonomne vožnje. Nenazadnje tudi zato, ker so čakali na uskladitev z zakonodajo, da bo lahko omenjena funkcija uporabna tudi v praksi. Audijev sistem avtonomne vožnje bo namreč ponujal tretjo stopnjo (od petih), zaradi česar se bo novi A8 ponašal z nazivom prvega serijskega vozila s tovrstnim sistemom. Dosedanji modeli (Tesla, Mercedes-Benz) namreč zaenkrat dosegajo le drugo stopnjo.

Audijev sistem bo vseboval 12 ultrazvočnih senzorjev, laserske skenerje ter kamere, s pomočjo katerih bo lahko novi A8 povsem samodejno vozil v prometni koloni vse do hitrosti 60 km/h, brez da bi voznik gledal na cestišče. Kamera v potniškem prostoru bo hkrati spremljala voznika, pri čemer bo sistem vozilo nemudoma zaustavil ob npr. voznikovih potencialnih zdravstvenih težavah.

Kljub temu, da bo Audijev sistem predstavljen premierno šele v poletnih mesecih, pa nekateri proizvajalci (Ford, Volvo) že pripravljajo modele, ki bodo dosegali četrto stopnjo avtomatizacije, pri kateri bo možna povsem samostojna vožnja tudi v mestnem vrvežu, voznik pa bo še manj posegal v samo delovanje.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Carscoops.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Jaguar najavlja XF Sportbrake
Aston Martin razkazuje svojo zbirko starodobnikov