Novice

Audi e-tron ima namesto vzvratnih ogledal dva zaslona

Celega avtomobila nam Nemci še nočejo pokazati. So pa zdaj sklenili uradno razkriti vsaj njegovo notranjost.

Audi je pred časom sporočil, da je zaradi nedavne razrešitve Ruperta Stadlerja zamaknil datum predstavitve njihovega prvega strogo električnega avta. No, zdaj so se očitno »omehčali« in spravili v javnost vsaj prve fotografije njegove notranjosti. Pri tem sicer zagotavljajo, da gre pri pravzaprav za fotografije prototipa, a menimo, da je to samo zavajanje javnosti. Močno namreč dvomimo, da bo serijski model kakorkoli drugačen od »prototipa«, prikazanega na priloženih fotografijah.

Trditve tržnikov na stran, na priloženih fotografijah najbolj izstopa množica zaslonov v potniški kabini je-trona, kar pet jih je. Eden za merilnike, drugi za večopravilno poveljevanje četici avtomobilskih sistemov, tretji za nastavitve prezračevalno klimatskega sistema in četrti ter peti v vlogi zunanjih ogledal.

Ja, pravilno ste prebrali in tudi vidite na fotografijah. Audi e-tron bo prvi serijski model, ki bo imel namesto klasičnih stranskih ogledal računalniška zaslona s pripadajočima kamerama na obeh bokih. S tem bo serijska različica e-trona ostala zvesta konceptu ter prototipu, s katerima so se Nemci že nekaj časa postavljali.

Bistvo tehnične posebnosti sta v vratne obloge pod linijo strankih stekel nameščena zaslona, na katerih zna sistem prikazati različne poglede za in ob vozilu. Najpomembnejša se pri tem zdi zmožnost dinamičnega prikaza z možnostjo odprave t.i. slepega kota v zrcalih. Tu je še možnost povečevanja in pomanjševanja prikaza, omembe vredni pa so tudi trije nastavljivi programi, s katerimi si lahko voznik prilagodi prikaz za recimo bočno parkiranje, vožnjo na avtocesti ali pri zavijanju v mestu.

Zanimivo pri vsm skupaj je, da te igrače pravzaprav zakonsko ni dovoljeno uporabljati na vseh tržiščih po svetu. Tega se Audi še kako zaveda, zato bo umeščena na spisek dodatkov, ob tem pa Nemci pospešeno delajo na prepričevanju zakonodajalcev na njim pomembnih tržiščih, da prilagodijo pravila na način, da bo tovrstna »ogledala« dovoljeno uporabljati na običajnih cestah.

Za konec še na hitro povzemamo neuradne tehnične podatke o pogonskem sklopu e-trona. Dva elektromotorja naj bi dostavila skupaj največ 265 kilovatov moči (360 KM), ob izbranem načinu Sport pa se ta vrednost dvigne na 300 kW oziroma 408 »konjev«. To naj bi zadoščalo za pospešek do stotice v manj kot šestih sekundah in največjo hitrost 200 km/h. 95-kilovaturna litij-ionska baterija naj bi mu po standardu WLTP omogočala priti največ 400 km daleč z eno polnitvijo, v primeru polnjenja z enosmernim tokom in največjo možno intenzivnostjo 150 kilovatov pa naj bi se zmogla baterija napolniti do 80 % v vsega 30 minutah. Na »domačem« trofaznem 400-voltnem priključku naj bi za polnjenje zadoščalo 8 ur in 30 minut.

Avtomobilizem.com (Vir: InsideEVs. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Audi e-tron ima namesto vzvratnih ogledal dva zaslona"


tha_man
5 leta 9 meseci nazaj

Ergonomsko so definitivno na manj primernem mestu kot klasična ogledala. Tile avti so narejeni za avtonomno vožnjo, tam vse te pomanjkljivosti sploh ne bodo pomembne. Ampak dokler vozim sam…

chad
5 leta 9 meseci nazaj

Ker v novih avtih vsaka stvar crkne v naprej predvidenem roku, bo zelo zanimivo, ko bo tole med vožnjo pocrkalo tretjemu lastniku v dveh letih starosti avta.

mrtwelvetrees
5 leta 9 meseci nazaj

Mene pa zanima koliko se mu količnik upora zmanjšal, ali povedano po domače – koliko se mu je povečal doseg ker nima klasičnih ogledal ?

cashy
5 leta 9 meseci nazaj

Tale pogruntavščina se mi ne zdi praktična. A kamera deluje tudi ob ugasnjenem avtu? Stranska ogledala uporabljam tudi, ko npr. odpiram vrata pri izstopu iz vozila, da ne zadenem koga, ki gre ravno mimo mojega avtomobila, naj bo pešec ali kolesar… Kako bi to počel pri tem avtomobilu?

renault_dti
5 leta 9 meseci nazaj

Moje mnenje je, da se zagotovo ne bodo ugasnili z vozilom, ampak recimo tako kot radio ko ugasne sele ko odstraniš ključ….logično bi bilo da se ugasnejo ko zakleneš avto oz.z relejem po 10 minutah po ustavitvi avta

chad
5 leta 9 meseci nazaj

Če niso pomislili na to, potem so za luno. Sigurno boš lahko sam aktiviral te kamere v ta namen.

Firediver
5 leta 9 meseci nazaj

Preprosto: Ali se boš prilagodil ali pač ne boš kupil tega avta!

cashy
5 leta 9 meseci nazaj

Bi se ti šel “prilagajati” na račun varnosti v prometu?

Firediver
5 leta 9 meseci nazaj

Saj se že prilagajamo! Hint: Touchscreen na armaturki, nepregleden avto zaradi moderne oblike, vedno več “prostoročnega” telefoniranja…no, pa še te zaslone namesto špeglov damo zraven…

 
Volvo z novo znamko M
Suzuki predstavlja Jimnyja za Evropejce