Novice

Suzuki predstavlja Jimnyja za Evropejce

Prostornejši 1,5-litrski bencinar, robat terenski videz, primerno zanesljiv štirikolesni pogon ter notranjost višje kakovosti.

Atmosferski štirivaljni bencinar tako nadomešča ostareli 1,3-litrski motorček iz predhodnika ter ponuja v uporabo 102 “konjskih moči” in največ 130 Nm navora. V skladu s trendi v avtomobilih tega velikostnega razreda v ponudbi ni dizelskega agregata, Suzuki pa je tudi dal vedeti, da ga nimajo namena ponuditi v novincu.

Podobno kot pri predhodniku so tudi v novi generaciji Jimnyja bistvo terenska robustnost, okretnost in zanesljivost pogona. Posledično je postavljen na šasijo s togima premama spredaj in zadaj, vzdolžno nameščenim motorjem in priklopljivim štirikolesnim pogonom, primaknjenim že serijsko. Zanimivo pri tem je, da so ohranili tudi reduktor, kar ga še dodatno zaznamuje kot pravega posebneža. V navzkrižju z običajem, kjer vzdolžno nameščen pogonski motor pomeni, da je avto v osnovi gnan zadaj, naj bi bil, tako trdijo opisi, ki smo jih uspeli najti o Jimnyjevem pogonu, v načinu 2H mali Suzuki v resnici spredaj gnan. Vklop načina 4H naj bi v pogon togo vključilo še zadnji par koles, 4L pa dodatno aktivira reduktor. Ne pravimo, da tehnično ta način pogona ni izvedljiv, le to, da je, upoštevajoč postavitev motorja, malo nenavaden.

Kratka previsa spredaj in zadaj mu zagotavljata ugodna kota približevanja (37 kotnih stopinj) in zapuščanja (49 kotnih stopinj), hkrati pa ima ob visoki oddaljenosti od tal (210 mm), majhni skupni dolžini avta (3.480 mm) in kratki medosni razdalji omogočen zanesljiv preboj skozi še tako razgiban teren.

Kot pravi avto 21. stoletja, je tudi Jimny lahko opremljen s celo kopico pomagal, elektronike in bonbončkov, a naj med njimi omenimo samo sistem opozarjanja na nenamerno menjavanje voznega pasu, samodejno zaviranje v sili, sistem za prepoznavanje prometnih znakov in seveda iz ostalih novodobnih Suzukijev znan 7-palčni zaslon na dotik večopravilne enote, ki naj bi se ji dalo poveljevati tudi z nameščenimi rokavicami.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Auto Express. Foto: Suzuki.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Suzuki predstavlja Jimnyja za Evropejce"


tha_man
5 leta 9 meseci nazaj

zgleda super, zna bit prava terenska igračka

mrtwelvetrees
5 leta 9 meseci nazaj

Luči so led z lečo ali xenon ?

 
Audi e-tron ima namesto vzvratnih ogledal dva zaslona
Razkritje Toyotine Supre je pred vrati