Novice

Poletna premiera športnega terenca Audi e-tron

Znamka Audi bo serijsko različico električnega športnega terenca e-tron premierno predstavila 30. avgusta v okviru srečanja v Bruslju, kjer naj bi v tistem času tudi začeli z njegovo proizvodnjo.

Za pogonsko energijo električnega križanca bo skrbela litij-ionska baterija kapacitete 95 kWh, ki naj bi uporabnikom z enim polnjenjem omogočila doseg do 400 km (po ciklu WLTP), prazno pa naj bi bilo mogoče s sistemom hitrega polnjenja CSS napolniti do 80% v pol ure. Če bodo iz prototipa v celoti prenesli tehnične značilnosti, bo imel pogonski sklop, ki ga sestavljajo trije elektromotorji (eden na prednji osi, dva zadaj), sistemsko moč 320 kW (časovno omejenih 370 kW s funkcijo Overboost). Za konceptno vozilo so navedeni podatki pomenili, da je za pospeševanje iz mirovanja do hitrosti 100 km/h potrebovalo 4,6 sekunde, najvišjo hitrost pa so mu omejili na 210 km/h.

Za Audi je prva proizvodna različica družine e-tron zelo pomembna, saj so že pred časom napovedali, da bodo imeli do leta 2020 v ponudbi tri izključno električne modele – ob e-tronu quattro še štirivratni model Gran Turismo, ki bo nastal po konceptu e-tron Sportback, ter model kompaktnega segmenta. Omenjenim naj bi se do leta 2025 pridružilo še kar nekaj hibridnih in električnih modelov, ki bodo poskrbeli za konkreten Audijev električni preboj na trgu novih avtomobilov.

Poleg tega se z novincem po navedbah znamke zanje odpira povsem novo poglavje, v katerem se nameravajo iz klasičnega avtomobilskega proizvajalca preoblikovati v sistemskega ponudnika mobilnosti. Svojim kupcem želijo med drugim tudi ponuditi individualno prilagojene rešitve za polnjenje, tako na domu, kot tudi z razširjeno mrežo hitrih polnilnic Ionity, ki jih postavljajo v sodelovanju s petimi drugimi avtomobilskimi proizvajalci.

V letošnjem letu nameravajo za najbolj neučakane kupce izdelati 4.700 enot športno terenskega e-tron quattro, ki se bo po velikosti umeščal med Q5 in Q7. Njegova cena naj bi po napovedih izvršnega direktorja znamke Ruperta Stadlerja v Nemčiji znašala od 80.000 evrov dalje; za primerjavo stane vstopni Jaguar I-Pace S AWD 77.850 evrov, medtem ko je začetna cena za Teslin model X 75D 92.230 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Audi, Autoblog, Motor Authority. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Krožišče: nerešljiv problem
Oplova Mokka bo predvidoma nekoliko večja in tudi elektrificirana