Novice

Audi in Subaru z najboljšim sistemom samodejnega zaviranja v sili

Pri nemški avtomobilski organizaciji ADAC so opravili preizkus sistema samodejnega zaviranja v sili pri šestih modelih srednjega razreda ter prišli do presenetljivega rezultata. Ugotovili so, da sta se zgolj dva avtomobila uspešno zaustavila pred oviro, pri čemer je še največje razočaranje predstavljal toliko opevani Volvo.

Pri ADAC-u so opravili test omenjenega sistema pri šestih modelih srednjega razreda (Audi A4, BMW 3, Kia Optima, Mercedes-Benz C, Subaru Outback, Volvo V60) ter jih testirali tudi v nočnem času. Med vsemi šestimi sistemi, ki so jih preizkusili, sta še najbolj prepričala Audijev ter Subarujev, ki delujeta s pomočjo kamer, pri čemer nista imela prav nobenih težav s prepoznavo tako odraslih pešcev, kakor tudi otrok. Še posebej prepričljiv je bil Subarujev sistem stereo kamer, ki je deloval odlično tudi ponoči in povsem brez napak zaznal celo osebe v temnih oblačilih.

Pri zaznavi kolesarjev se je še najbolje izkazal Audijev sistem, pri čemer pa se je izkazal kot zgolj 50-odstotno učinkovit (zaznal je zgolj počasnejše kolesarje). Organizacijo ADAC je razočaralo samodejno zaviranje v Volvovem modelu V60, ki je deloval zelo nestabilno. Tako je sistem povsem odpovedal pri testnih lutkah z gibljivimi nogami (simulacija pešcev), kar so pri švedskem proizvajalcu opravičevali s tem, da pri razvoju modela serije 60 še niso uporabljali tovrstnih (naprednih) lutk.

Nič kaj prepričljivo se hkrati ni izkazal niti sistem v BMW-jevi seriji 3, saj kar v dveh tretjinah primerov ni prepoznal pešcev, je povsem odpovedal pri zaznavi otrok in kolesarjev in se, enako kot Mercedesov in Volvov, izkazal za povsem neuporabnega ponoči.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Talk. Foto: ADAC.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi avtomobili se večajo kljub strožjim okoljevarstvenim zahtevam
Spočijte si oči na novem Aston Martinu Vanquish Zagato Volante