Novice

Audi predstavil koncept električnega A6 e-tron

Nemški avtomobilski proizvajalec s predstavitvijo koncepta Audi A6 e-tron na avtomobilskem salonu v Šanghaju tudi uradno potrjuje elektrifikacijo modelov tega segmenta.

Audi s predstavitvijo koncepta A6 e-tron najavlja elektrifikacijo v segmentu, v katerem do sedaj še niso imeli električnega predstavnika. Po besedah predstavnikov znamke naj bi predstavljeni koncept v dobršni meri že predstavljal podobo končne, produkcijske različice. Zasnovan je na novi platformi PPE (Premium Platform Electric), ki je bila razvita pod okriljem Audija, na njeni osnovi pa naj bi v prihodnosti nastajali tudi električni modeli znamk Bentley in Porsche.

Mere koncepta (dolžina 4,96 m, širina 1,96 m in višina 1,44 m) izražajo pripadnost premijskemu razredu aktualnih modelov serij A6 in A7, poudarjeno z dinamičnimi proporci in elegantnimi linijami, zasnovanimi za dobre aerodinamične lastnosti (koeficient zračnega upora znaša le 0,22). Kljub limuzinskemu videzu je zasnova koncepta petvratna, saj je zadnje steklo povezano s prtljažnimi vrati. Prepoznavnost naj bi poleg značilnega sprednjega dela zagotavljal tudi svetlobni podpis, saj naj bi matrični LED žarometi omogočali nastavitve prikaza dnevnih luči po željah uporabnika, seveda v skladu s predpisi.

Notranjosti zaenkrat še ne razkrivajo, najverjetneje pa je zasnovana v skladu ostalimi znamkinimi modeli tega razreda in bo ob uporabi kvalitetnih materialov ponujala pričakovano udobje in prestiž.

Nova modularna električna platforma omogoča učinkovito uporabo električnih pogonskih sklopov v različnih konfiguracijah – z enim motorjem in pogonom na zadnji kolesni par ali dvema električnima motorjema in pogonom na vsa štiri kolesa. V konceptu bosta za pogon vseh štirih koles skrbela dva električna motorja s skupno močjo 350 kW (477 KM) in 800 Nm navora. Pospešek iz mirovanja do 100 km/h naj bi pri najzmogljivejši različici znašal manj kot štiri sekunde, pri Audiju pa obljubljajo, da tudi pri vstopnih modelih ne bo daljši od sedmih sekund.

Energijo naj bi zagotavljal paket baterij kapacitete 100 kWh, kar naj bi zadostovalo za več kot 700 km dosega z enim polnjenjem. Nova 800-voltna arhitektura naj bi omogočala hitro polnjenje z močjo do 270 kW, polnjenje baterijskega paketa kapacitete 100 kWh med 5 in 80 odstotki napolnjenosti naj bi trajalo manj kot 25 minut, medtem ko naj bi deset minut polnjenja zadostovalo za dodatnih 300 km poti.

Razkritje produkcijske različice A6 e-tron, ki naj bi izhajala iz predstavljenega koncepta, lahko po nekaterih napovedih pričakujemo že proti koncu letošnjega leta, prvi primerki modelnega leta 2024 pa naj bi prišli v prodajne salone v letu 2023. Cen in podrobnejših specifikacij zaenkrat še ne razkrivajo.

Avtomobilizem.com (Vir: Audi, Motor Trend.  Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
GTX bo oznaka za najzmogljivejše modele Volkswagnove družine ID.
Mercedes napoveduje novi razred T