Novice

Q4 e-tron in Q4 Sportback e-tron sta Audijeva električna križanca kompaktnega razreda

Nemški avtomobilski proizvajalec je razkril svoja predstavnika razreda kompaktnih električnih križancev, ki na trg prihajata tekom letošnjega poletja in v segment dodajata več prestiža.

Audi Q4 e-tron in njegova kupejevsko naravnana različica Q4 Sportback e-tron v serijsko proizvodnjo prinašata progresivni dizajn konceptualnih študij ter navkljub pripadnosti kompaktnemu razredu navdušujeta z novo dimenzijo notranjosti ter pionirskimi rešitvami na področju upravljanja, prikazov in asistenčnih sistemov. Zasnovana sta na osnovi Volkswagnove modularne platforme MEB ter ob dolžini 4,59 m ponujata prostorno notranjost potnikom spredaj in zadaj na ravni križancev višjega razreda. Dovolj prostora je namenjeno tudi prtljagi, saj je v osnovi na voljo 520 litrov prtljažnega prostora (535 l v različici Sportback), ki jo je ob zloženih zadnjih sedežih možno povečati do 1.490 litrov (1.460 l v različici Sportback).

Nova električna križanca predstavljata naslednji korak v oblikovalskem slogu Audijevih električnih vozil s sodobnimi razmerji, poudarjenimi s kratkimi sprednjimi previsi, velikimi kolesi in arhitekturo, ki poudarja mogočnost. Čiste in natančno definirane linije izražajo progresiven oblikovalski jezik znamke, ki je funkcionalen in tudi aerodinamičen, saj ima Q4 e-tron količnik zračnega upora 0.28, izvedenka Sportback pa 0.26. Izbirati bo možno med osmimi barvnimi niansami, vključno z novim kovinskim barvnim odtenkom vijolične (Aurora) in tremi paketi zunanjosti (Basis, Advanced in S line). Za prepoznavnost obeh modelov bo poskrbel tudi digitalni svetlobni podpis, pri katerem je preko upravljalnega sistema možna izbira med štirimi grafikami, na zadku pa enote zadnjih luči povezuje svetlobni pas. Opcijsko bodo na voljo tudi matrični LED žarometi, ki z učinkovitejšo osvetlitvijo povečajo varnost nočne vožnje.

Sodobno zasnovana notranjost deluje prostorno in zračno, armaturna plošča, usmerjena proti vozniku, pa je razdeljena na dve območji z dvema zaslonoma. Pred voznikom se lahko nahaja digitalna instrumentna plošča z zaslonom velikosti 10,25 palcev ali prikazovalnik Audi virtual cockpit, sredinski zaslon informacijsko-multimedijskega sistema MMI s povezljivostjo Apple CarPlay in Android Auto, pa je v osnovi velikosti 10,1-, opcijsko pa lahko tudi 11,6-palčen. Izbira bo možna med tremi stopnjami – MMI, MMI plus ali MMI pro, za vrhunski zvočni sistem pa je tokrat poskrbel Sonos. Glede na izbrano stopnjo bodo na voljo različne funkcionalnosti, vključno s projicirnim zaslonom s tehnologijo obogatene resničnosti in prikazovalnikom Audi virtual cockpit plus. Na voljo bodo različne stopnje spletnih storitev Audi Connect, ki lahko vključujejo inteligentni načrtovalnik poti za optimalno vožnjo v okviru razpoložljivih točk javne polnilne infrastrukture. Novost je še volan s površinami na dotik z osvetljenim ozadjem za drsenje in pomikanje, ki je lahko po želji zgoraj in spodaj sploščen. Učinkovito in varno vožnjo bo zagotavljala vrsta sodobnih asistenčnih sistemov, vključujoč predvidljivo asistenco za učinkovitost, kamere za prikaz okolice in prilagodljivo asistenco za vožnjo, ki deluje v vseh območjih hitrosti.

Na voljo bodo tri pogonske različice, vstopno predstavlja Audi Q4 35 e-tron z električnim motorjem s 125 kW (170 KM) in pogonom na zadnja kolesa, sledita ji različica Audi Q4 40 e-tron s 150 kW (204 KM) ter najmočnejši Q4 50 e-tron quattro z 220 kW (299 KM) in električnim štirikolesnim pogonom. Energijo bosta zagotavljala baterijska paketa kapacitete 52 kWh (55 kWh bruto) ali 77 kWh (82 kWh bruto), ki ju sestavlja 9 oziroma 12 celičnih modulov z aktivnim termičnim upravljanjem in zunanjim hlajenjem preko osnovne plošče. Audi Q4 40 e-tron iz mirovanja do 100 km/h potrebuje 8,5 s (Audi Q4 50 e-tron quattro 6,2 s), z zmogljivejšim baterijskim paketom pa naj bi dosegal do 520 km z enim polnjenjem (WLTP). Polnjenje med vožnjo zagotavlja rekuperacijski koncept z načinom jadranja in možnostjo tristopenjskega upravljanja preko tipk na volanu, vse različice pa podpirajo hitro polnjenje z enosmernim tokom z močjo do 100 kW (kompaktna baterija) oziroma 125 kW (večja baterija), ki v idealnih razmerah že v desetih minutah zagotovi do 130 dodatnih kilometrov vožnje. Polnjenje z izmeničnim tokom lahko, v odvisnosti od električnega priključka in kapacitete baterije, poteka z močjo 7,2 kW (kompaktna baterija) oziroma 11 kW (večja baterija). Za lažje načrtovanje poti bo uporabnikom na voljo storitev e-tron Charging service, ki naj bi z eno kartico vključevalo uporabo približno 210.000 polnilnih mest na področju Evrope.

Proizvodnja novih modelov Audi Q4 e-tron poteka v podnebno nevtralnem in trajnostno naravnanem proizvodnem obratu Zwickau, pričetek prodaje na evropskih trgih pa načrtujejo za letošnji junij, ko bosta najprej na voljo izvedenki z oznako Edition One v gejzirsko modri in tajfunsko sivi barvi z ekskluzivno opremo. Cene osnovnih modelov se na nemškem trgu pričnejo pri 41.900 evrih oziroma 43.900 evrih za različico Sportback, medtem ko naj bi se zaradi nekoliko bogatejših lokalnih opremskih paketov cene na slovenskem trgu pričele pri 45.340 evrih.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Q4 e-tron in Q4 Sportback e-tron sta Audijeva električna križanca kompaktnega razreda"


golfabimu
3 leta 9 dni nazaj

0.26 drag coefficient je precej dobro za tako “škatlo”. Na nivoju nove Octavije.

 
Seat je prenovil Ibizo in Arono
Santa Cruz je Hyundaijev poltovornjak za severnoameriški trg