Novice

Audi quattro ultra za boljšo učinkovitost

Audi se je odločil za naslednje poglavje pogona quattro: tehnologija ultra optimizira štirikolesni pogon za večjo učinkovitost, brez opazne razlike na področju vozne dinamike in oprijema v primerjavi s sistemi stalnega štirikolesnega pogona.

Kot je razvidno že iz uvoda, Audi s quattro ultra prehaja v novo generacijo štirikolesnega pogona, pri katerem se v običajnih voznih okoliščinah moč prenaša na prednji kolesni par, po potrebi – kadar voznik začuti željo po živahnejši vožnji ali sistem zazna zdrs koles – pa nemudoma preide na vsa štiri kolesa.

Učinkovit pogon na prednji kolesi
Učinkovit pogon na prednji kolesi

Sistem vsakih deset milisekund zajema in analizira širok nabor podatkov senzorjev, med katerimi so kot zavijanja, bočni in vzdolžni pospešek in navor motorja. Pametna programska oprema lahko po navedbah proizvajalca približno pol sekunde vnaprej predvideva potencialni zdrs katerega izmed koles ter vključi pogon zadnje osi za povečan oprijem vozišča.

V redkih primerih, ko zdrsa koles ni moč predvideti, na primer ob prehodu s suhega cestišča na zaplato ledu, sistem deluje korektivno. Ob dinamični vožnji na ovinkastih cestah pa je štirikolesni pogon v stalni rabi.

Na podlagi podatkov o elektronski stabilnosti, okoljskih pogojih, vozni situaciji in izbranem voznem načinu znotraj (Audi Drive Select), sistem odloča o optimalni razporeditvi navora med osema. Za še bolj prefinjeno upravljanje je lahko nadgrajen z opcijo športnega diferenciala, ki dodatno razporeja navor med zadnjima kolesoma.

Štirikolesni pogon quattro ultra so pri Audiju razvili za večino prihajajočih modelov znamke z vzdolžno nameščenimi motorji, prvič pa bo na voljo v modelu A4 allroad quattro že v sredini letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Audi, Motor Authority. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kaj se skriva v notranjosti koncepta Opel GT?
Športni terenec Alfe Romeo bi bil lahko Stelvio