Novice

Audi TT RS Coupé Iconic Edition poudarja brezčasnost tega modela

Audi predstavlja novo izvedenko športnega modela, ki v različici RS ponuja zmogljivost petvaljnega agregata in eleganco športnega kupeja.

Audi TT RS Coupé Iconic Edition bo v omejeni seriji obeležil četrt stoletja uspešne zgodbe modela Audi TT. Začetki tega modela segajo v leto 1995, ko je nemška znamka na avtomobilskem salonu v Frankfurtu predstavila študijo športnega kupeja, ta pa je tri leta pozneje skorajda nespremenjena prešla v serijsko proizvodnjo.

Pri njegovi zasnovi so sledili oblikovalskemu principu, ki je temeljil na geometrijskih, krožnih osnovnih oblikah. Leto po predstavitvi modela Audi TT Coupé so pri Audiju dodali še različico TT Roadster, drugo modelsko generacijo pa sta dopolnili različici S in RS. Po besedah Audijevega vodje oblikovanja Marca Lichteja je model TT nastal po navdihu koncepta Bauhaus in njegove univerzalne oblikovalske filozofije Manj je več.

Tudi posebno serijo Audija TT RS Coupé Iconic Edition odlikujejo jasno začrtane linije v kombinaciji s purističnim oblikovalskim slogom. Prepoznavnost in ekskluzivnost mu zagotavlja poseben odtenek RS laka v nardojsko sivi barvi, ki je dobila ime po italijanski dirkalni stezi Nardó, na kateri potekajo tudi preizkusi Audijevih modelov RS. Elegantni videz dodatno poudarja bleščeče črna maska hladilnika z matiranim črnim enodelnim okvirom, uporabljen oblikovalski slog pa povzemajo še unikatna bleščeče črna 20-palčna aluminijasta platišča s sedmimi kraki ter ujemajoče črno lakirane zavorne čeljusti. Dobre aerodinamične lastnosti zagotavlja garnitura, ki z optimalno uravnoteženim razmerjem med zračnim uporom in vzgonom dodatno izboljša tudi vozne lastnosti.

Tudi notranjost posebne serije zaznamujejo ekskluzivnost in športni dodatki. Osrednji motiv tvori temna barvna shema, ki je dodatno poudarjena s premišljenimi podrobnostmi iz programa Audi Exclusive. Unikatnost dodajo dvobarvni športni sedeži RS, oštevilčena ploščica na izbirni ročici ter sredinska konzola in vratni nasloni za roke v premogovo sivi barvi s kontrastnimi šivi v ognjičevo rumeni, enak vzorec pa se nadaljuje tudi na črnem ščitniku prikazovalnika Audi Virtual Cockpit. S pomočjo sistema za uravnavanje vozne dinamike Audi Drive Select ima voznik možnost nastavljanja delovanja pogona quattro, krmiljenja koles, delovanja menjalnika ter lopute izpušnega sistema in karakteristik motorja.

Športne zmogljivosti zagotavlja 2,5-litrski petvaljnik TFSI z 294 kW (400 KM) moči in 480 Nm navora, ki se preko 7-stopenjskega samodejnega menjalnika S-tronic in stalnega štirikolesnega pogona quattro prenašata na vsa štiri kolesa. Iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 3,7 sekunde in doseže najvišjo hitrost 280 km/h, značilno zaporedje vžigov (1-2-4-5-3) pa poskrbi za prepoznaven in prodoren zvok motorja.

Posebna serija modela Audi TT RS Coupé Iconic Edition bo v Evropi omejena na 100 vozil, prva naročila pa so pričeli pobirati v pričetku letošnjega oktobra. Začetne dobave kupcem so predvidene za prvo četrtletje prihodnjega leta, nemški kupci pa bodo morali zanj odšteti vsaj 113.050 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Posodobitev za Mercedes-Benzova razreda A in B
Arriva Slovenija posodobila vozni park z avtobusi Mercedes-Benz Intouro