Novice

Audi v eni potezi z dvema novima modeloma RS

Audi izpolnjuje obljubo, da bo do konca leta 2019 predstavil nove modele RS. Po večjem RS6 Avant približno mesec dni nazaj sta zdaj na vrsti kar dva, RS Q3 in RS Q3 Sportback.

Tehnična osnova obeh je seveda zdaj že dobro poznana iz običajnih modelov Q3 in Q3 Sportback, zato gremo kar takoj na RS specifike obeh.

Prva v vrsti je seveda agregat: 2,5-litrski petvaljnik, podprt s turbopuhalom, ki razvija obakrat največ 294 kW (400 KM) in 480 Nm navora. Serijsko primaknjena sta sedemstopenjski dvosklopkovni menjalnik S Tronic in štirikolesni pogon Quattro. Mimo stotice pospešita iz mirovanja v kratkih 4,5 sekundah, v osnovi sta oba elektronsko omejena na standardnih 250 km/h. Vsem, ki jim je to premalo, bodo vedno dobrodušni Nemci ponudili opcijo dviga te meje na največ 280 km/h, a bodo v zameno pričakovali ustrezno doplačilo.

Obema novincema RS so skupne tudi nadgradnje podvozja. Te obsegajo športno vzmetenje, ki je spuščeno za deset milimetrov pod raven običajnih različic. Bolj neposreden je tudi volan, ki naj bi vozniku zagotavljal izboljšano povratno povednost. Zavore s perforiranimi štirikrat prisilno znotraj hlajenimi zavornimi koluti premera 375 mm spredaj in 310 mm zadaj zagotavljajo obema novincema suverenejše ustavljanje. Audi Sport oddelek pa ne bi bil pravi, če modeloma z vrha ponudbe ne bi ponudil opcije najboljših zavor s tako imenovanimi kermičnimi koluti. Ti so tudi mestoma nekaj večji, saj merijo spredaj 380 mm, zadaj pa so enakega premera kot serijsko primaknjena različica. Spisek opcij s tem seveda še zdaleč ni izčrpan. Tu je, poleg skupnih vsem modelom Q3, vredno izpostaviti še nastavljivo podvozje Dynamic Chassis Control (DCC ) z aktivnimi blažilniki. Kolesa je moč dobiti s premeri platišč od najmanj 20 do največ 21 palcev.

Oblikovno se RS izpeljanki ločita od “plebejskih” bratov po v sijočo črnino odeti mreži enojne maske z vzorcem panja, podoba obeh pa je dodatno zaostrena z navideznimi ali dejanskimi odprtinami in režami v v obeh odbijačih. Na obeh zadkih je najti tudi na vsaki strani svoj ovalen zaključek izpušnega sistema.

Oba modela bo moč naročiti (v Nemčiji) od oktobra naprej, ceni pa sta 63.500 evrov za RS Q3 oziroma 65.000 evrov za RS Q3 Sportback.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo je prvi električni pogon namenil urbanemu XC40
Toyota pripravlja naslednji Mirai