Novice

Toyota pripravlja naslednji Mirai

Toyota Mirai je sicer dvignila veliko prahu s samosvojim oblikovanjem, a je njeno bistvo seveda v pogonskem sklopu, ki se zanaša na gorivne celice in vodik kot vir energije.

Zadnja najava predsednika upravnega odbora Toyote Takeshija Uchiyamade kaže, da bo posebnež dočakal tudi drugo generacijo. Uchiyamada je namreč, v sklopu konference na temo vodika kot vira energije v Tokiju sredi septembra, zagotovil, da že poteka razvoj druge generacije modela Mirai, ki naj bi zapeljala na tržišče že prihodnje leto. Glede na okoliščine, v katerih je to najavil, je jasno, da ni šel v nikakršne podrobnosti o modelu.

Morda se bo kdo vprašal, zakaj vztrajajo z gorivnimi celicami in vodikom, saj je polnilna infrastruktura komaj prisotna, njegova maloprodajna cena pa je, glede na paket avta, zelo visoka. Upoštevajoč vse našteto je jasno, da se avto na globalni ravni razmeroma slabo prodaja in da vložek v njegov razvoj še zdaleč ne more biti poplačan s prodajo.

Ravno v tem se kaže zrelost Toyote in njenih vodilnih mož. Zavedajo se namreč, da je za velike premike potrebno veliko časa, volje, še več denarja ter nenazadnje tudi potrpljenja. A Japonci so doslej že mnogokrat dokazali, da s pravim pristopom, vztrajnostjo in trdno voljo dosežejo zastavljene cilje. Nazadnje so to dosegli s svojo hibridno tehniko, ki je od ranih in počasnih začetkov s prvim Priusom več kot dvajset let nazaj na nek način tlakovala pot elektrifikaciji vozil, ki je zadnja leta v neverjetnem vzponu.

Ali bodo vodik in gorivne celice rabili do podobnega preboja tudi petnajst ali celo več let, bo pokazal čas. Smo pa mnenja, da se bo to zgodilo prej. Samo pomislite: ko so verjeli v hibridnost, so to počeli kar nekaj let sami na trgu. Na drugi strani je danes že več proizvajalcev najavilo razvoj tehnike vodikovih gorivnih celic za potrebe pogona vozil. Določeni, recimo Hyundai s svojim Nexom in že omenjena Toyota z Miraijem, so trgu že ponudili svojo predstavo avta na vodik. Drugi so samo v letošnjem letu pokazali bodisi delujoče prototipe ali pa nam zagotavljajo, da imajo tehniko v razvoju, ter da je samo še stvar časa, ko jo pripeljejo na tržišče v za serijsko proizvodnjo dovolj zreli obliki. Svetla prihodnost vodika se kaže tudi v povezovanju velikih imen avtomobilske industrije, s čimer se kaže, da v njej vsekakor je prihodnost.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi v eni potezi z dvema novima modeloma RS
Koenigsegg z Regero še hitreje od 0 do 400 do 0 km/h