Novice

Volvo je prvi električni pogon namenil urbanemu XC40

Švedi počasi, a vztrajno širijo portfelj elektrificiranih pogonskih opcij v svojih modelih. Po nedavni napovedi priključne hibridne različice XC40 T5 Twin Engine so zdaj potrdili prihod baterijske različice strogo električnega XC40.

 

16. oktober je datum, ko bodo sneli zadnje tančice skrivnosti z njihovega dolgo napovedovanega prvega baterijskega električnega modela. Volvo pri tem stopnjuje pričakovanje na novinca z zagotovilom, da bo to eden najbolj varnih baterijsko električnih modelov na tržišču. In to navkljub temu, da v njegovem nosu ne bo več vgrajenega tradicionalnega pogonskega sklopa.

Slednje naj bi dosegli s korenito spremenjeno nosilno konstrukcijo v prednjem delu avta, kjer so morali na nek drug način kompenzirati sposobnost absorbcije energije v primeru trka, ki ga sprejme običajni motor z notranjim zgorevanjem. Dodatno pozornost so namenili tudi varovanju baterije, saj so okoli nje zasnovali posebne zmečkljive cone, ki jo v večini primerov varujejo pred udarci in poškodbami.

V dno avta vgrajena baterija zniža tudi skupno težišče avta, o tem ali (oziroma koliko) je avto težji na račun baterije od tradicionalno gnanih izpeljank pa, presenetljivo, ne poročajo. Drugih konkretnih podrobnosti o pogonskem sklopu in zmogljivosti baterije nam v tem trenutku niso zaupali. Iz priložene računalniško generirane slike novinca je moč razbrati, da bosta elektromotorja vgrajena spredaj in zadaj, torej bo XC40 vsekolesno gnan.

To je zaenkrat vse, več o njem pa najkasneje 16. oktobra letos, ko ga bodo javnosti razkrili v vsej svoji prikupni majhnosti in za Švede pregovorni varnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen kmalu z lastno proizvodnjo baterij
Audi v eni potezi z dvema novima modeloma RS