Novice

Audijev električni koncept e-tron Quattro s 500-kilometrskim dosegom

Avtomobilski salon v Frankfurtu se približuje z nezadržno hitrostjo, zato številni proizvajalci dražijo hvaležno publiko z različnimi skicami ter preusmerjajo pozornost na svoje produkte. Audi je že pred časom opozoril nase s skico, zdaj pa je v javnost poslal še dodatne računalniško ustvarjene skice novega koncepta e-tron Quattro.

Tudi s temi petimi skicami napovedujejo novega kupejevskega križanca Q6, ki bo na voljo z izključno električnim pogonom. Audi še naprej sledi novemu oblikovalskemu jeziku, ki prinaša športen videz z nizko postavljeno strešno linijo, robustne karoserijske dodatke ter ogromne koloteke s črnimi zaščitnimi plastikami s še večjimi aluminijastimi platišči. Na nos so nataknili futuristične matrične žaromete, podprte s tehnologijo OLED, ki v smislu svetilnosti osmešijo obstoječe žaromete LED.

Nemški proizvajalec je aerodinamično optimiziral zunanjost do najmanjše podrobnosti, zato znaša koeficient zračnega upora le 0.25. Po njihovem mnenju najbolj aerodinamično vozilo v segmentu sloni na drugi generaciji arhitekture MLB in se po velikost uvršča med modela Q5 in Q7.

Velika litij-ionska baterija je nameščena med prednjo in zadnjo osjo, pod potniškim prostorom. S pomočjo takšne postavitve so ustvarili nizko težišče in poskrbeli za boljšo distribucijo mase. Zdaj vemo, da je Audi baterijski paket razvijal skupaj z južnokorejskima podjetjema LG Chem in Samsung SDI ter bo s pomočjo novih tehnologij imel z enim polnjenjem več kot 500 kilometrov dosega.

Moč prihaja iz treh električnih motorjev – prvi je nameščen na prednjo, druga dva pa na zadnjo os. Celoten sistem izvira iz produkcijske različice Audija R8 e-tron, oznaka Quattro pa sporoča, da bo koncept opremljen s stalnim električno gnanim štirikolesnim pogonom.

Tehnološka naprednost se ohranja v potniški kabini, kjer bodo štirje potniki dogajanje spremljali preko številnih zaslonov OLED, med njimi sta dva vgrajena v naslonjala sedežev. Audi se je osredotočil na voznika ter ustvaril vozniško okolje brez odvečnih stikal in gumbov, ki so jih zamenjali zasloni na dotik.

E-tron Quattro bo javnosti prvič predstavljen v Frankfurtu, produkcijska različica modela Q6 pa naj bi luč sveta ugledala nekje v letu 2018.

Avtomobilizem.com (Vir: Worldcarnews. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Rekordi se vračajo na Nürburgring
Apple v iskanju območja za preizkušanje avtonomne tehnologije