Novice

Audijev skrivnostni koncept z matrično tehnologijo OLED

Audi je pokazal fotografijo in sporočil nekaj podatkov o novem konceptu, ki bo septembra predstavljen na avtomobilskem salonu v Frankfurtu.

Tehnologija OLED oziroma uporaba unikatnih svetlobnih diod z elektroluminiscentnim slojem je tehnologija prihodnosti. Vsaj tako pravijo pri Audiju, kjer želijo biti prvi v razvoju tehnologije, ki jo bodo proizvajalci uporabljali za vgradnjo v svoja najnovejša vozila. Nemški gigant iz Ingolstadta že pripravlja produkcijsko vozilo z nameščenimi zadnjimi žarometi OLED, a se bomo tokrat morali zadovoljiti le s konceptom, ki bo širši javnosti  prvič predstavljen jeseni v Frankfurtu.

Vsak žaromet OLED ima dve elektrodi in vsaj ena mora biti prozorna. Enota ima vgrajene unikatne svetlobne diode z elektroluminiscentnim slojem, ki v kombinaciji z nizkim električnim tokom (3-4 volte) zasveti in oddaja svetlobo. Plasti so tanjše od tisočinke milimetra, njihova barva pa je odvisna od molekularne zgradbe svetlobnega vira.

Za razliko od točkovnih luči (naprimer tehnologija LED) so luči OLED ploskovne, zato je njihova svetloba bolj homogena in je zatemnitev brezstopenjska. Ne ustvarjajo nobenih senc in za osvetlitev ne potrebujejo dodatnih ogledal ali reflektorjev, njihova največja prednost pa je, da, poleg svoje majhne mase in majhne porabe energije, ne potrebujejo hlajenja.

Audi tekmecem sporoča, da s tehnologijo OLED napredujejo izjemno hitro in bodo diode kmalu lahko uporabili za smernike ali zavorne luči. Podobno tehnologijo razvija tudi eden izmed največjih tekmecev, BMW. Javnosti so jo prvič predstavili s pomočjo koncepta M4 Iconic Lights, kjer so prikazali delovanje tehnologije OLED in razvoj laserskih žarometov.

Za konec je potrebno poudariti, da bo imel novi A8 v potniški kabini nameščene ekrane, ki bodo podprti s tehnologijo OLED, težko pa je realno napovedati, kdaj bodo takšni žarometi ugledali luč sveta.

Avtomobilizem.com (Vir: Leftlane News. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kitajsko podjetje Youxia kopiralo Teslo S
Amazon privabil trojico Clarkson, Hammond in May