Novice

Audijev pogled v prihodnost

Pri nemškem Audiju so najpomembnejši jesenski avtomobilski salon na stari celini med drugim izkoristili za predstavitev dveh avtonomno vozečih študij, ki nakazujeta njihov pogled na mobilno prihodnost. Športno uporabni koncept Elaine se ponaša s 4. stopnjo, limuzinski Aicon pa kar s 5. stopnjo avtonomne vožnje.

Študija Aicon naj bi omogočala povsem samodejno vožnjo, brez da voznik posegal v njeno delovanje, kar naj bi se sicer preslikalo v realnost šele po letu 2025. Prototip, ki je precej večji od modela A8, saj meri v dolžino več kot 5 metrov in pol in ima kar 3,47 metra dolgo medosje, razvaja z notranjo prostornostjo, pri čemer si bodo lahko potniki med vožnjo krajšali čas z gledanjem televizije, surfanjem po internetu, ipd. Zanimivo, da omenjena študija nima nobenih varnostnih pripomočkov (zračne blazine, varnostni pasovi), saj pri Audiju smatrajo, da se samodejno vozeča vozila ne bodo zaletavala.

Za pogon Aicona skrbijo kar štirje elektromotorji, ki proizvedejo 354 »konjev« največje moči (550 Nm navora), baterije pa omogočajo kar 800-kilometrski doseg. Omenjene baterije bo sicer moč napolniti na posebnih polnilnicah (800-voltnih) v zgolj pol ure do 80-odstotne napolnjenosti.

A če gre pri Aiconu še za precej futuristično študijo, deluje Elaine precej bolj realistično. Omenjeni model bi se lahko pojavil v serijski obliki že leta 2020. Vozilo, ki se ponaša s 4. stopnjo avtonomije, uporablja za pogon tri elektromotorje, ki proizvedejo 435 »konjev«, akumulator kapacitete 95 kWh pa omogoča okrog 500-kilometrski doseg.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Talk. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedesov superšportnik z več kot tisoč konji
Renault Megane R.S. pod frankfurtskimi žarometi v žareče oranžni barvi