Novice

Avto in film

Glavni v filmih so zvečine igralci, a tudi avtomobili igrajo pogosto bolj ali manj vidno ali pomembno vlogo. Včasih celo enako pomembno kot ljudje. Ali celo bolj …

Če zamižim in skušam priklicati avtomobil, ki se mi prvi utrne iz kakega filma, je to brez dvoma avtobus iz filma ”Ko to tamo peva” (1980). To je seveda povezano generacijsko, a film presenetljivo visoko kotira na IMDb, kar pomeni, da je vsaj zelo dober, v naših krajih pa kar kulten. Mercedes-Benz O 3500, letnik 1952, je nedvomno pustil filmu poseben pečat in bil enako pomemben ”igralec” kot Pavle, Dragan, Danilo in drugi.

GAZ 3110 Volga 2002Naslednji bi utegnila biti Volga oziroma točneje GAZ-3110 (2002), s katero je Jason Bourne (The Bourne Supremacy, 2004), na koncu celo poškodovan, v betonski zid potisnil Mercedes-Benz G, pregon pa je verjetno eden najboljših v zgodovini ameriškega filma. Takšna Volga je celo naprodaj kot miniatura v merilu 1:43 (MDK, DeAgostini).

Jasno, da ne gre brez klasike in šablonskega razmišljanja: Aston Martin DB5 in James Bond (Goldfinger, 1964). Aston je večno privlačna znamka z večno čudovitimi avtomobili, Bondov DB5 pa je bil nabit z za tiste čase duhovito oborožitvijo, ki je še danes vredna spoštovanja, ko gre za idejo in za izvedbo.

Zastava JugoMalo mlajša generacija je brez dvoma opazila nekdanje sanje vsakega novopečenega voznika, Zastava Jugo ali Yugo Koral. Če odštejemo vse filme, nastale na področju nekdanje Jugoslavije, se je v 80. in 90. letih pojavljal v kar nekaj holivudskih filmih, v glavnem pa je moral predstaviti bedo lika v filmu ali Jugoslavije oziroma Zastave. Še celo Bruce Willis je v seriji Moonlightning (1985-1989) in v filmu Die Hard With a Vengeance (1995) sedel vanj. Vse pa preseže krimi komedija Drowning Mona (2000), v katerem vsi v mestecu Verplanck (NY) vozijo Yugo.

Yugo je nastopal tudi v celovečercu, kjer so bili vsi nastopajoči zgolj avtomobili. Gre seveda za risani film Cars 2 (2011). Tudi tu je bil Yugo lump, pravzaprav je bila to cela mafija Yugov, film pa poln bolj ali manj znanih avtomobilov s cele oble. Prikupno.

Še en film, ki postavlja vozila v izjemno močno vlogo, je odlični Spielbergov Duel (1971), kjer neki trgovski potnik v nekem povprečnem avtomobilu (Plymouth Valiant, 1971) beži pred neznancem v nekem že na pogled strašljivem tovornjaku (Peterbilt 281, 1955).

Tema je tako ”težka”, da bi si brez dvoma zaslužila knjižno obliko. A vsega še zdaleč ne bi bilo moč zajeti, zato bi bil marsikdo prikrajšan. Avtomobili in bralci.

Ker je avtomobil del vsakdanjika, se pač pojavlja tudi v filmih, drugače ne gre. A vsak ima svojega (filmskega) favorita. Kateri pa je vaš in zakaj ravno ta?

Besedilo: Vinko Kernc. Foto: Aston Martin, imcdb, imdb, MDK, DeAgostini, Wikipedia.

 

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Avto in film"


xxl
2 leta 11 meseci nazaj

Največ se v ameriških filmih pojavlja Volvo in malo manj Saab, zadnje čase tudi BMW.
Verjetno ne slučajno.

Ivan36
2 leta 11 meseci nazaj

Kateri pa je vaš in zakaj ravno ta? PT Cruser od 2000 do 2010 je povsod v filmih pa nikoli v glavni vlogi! Prodanih 1.350.000 in zelo poceni za nakup ali izposojo v filmih. Drugi je pa Herbie 53 itak!

 
Evropski parlament sprejel predlog zakona o zmanjšanju emisij
Aston Martin že med delniškimi družbami