Novice

Aston Martin že med delniškimi družbami

Delnice britanskega proizvajalca vozil Aston Martin so ob začetku prve javne prodaje pričele s kotacijo na borzi v Londonu.

Kljub prvotnim najavam, da bodo s svojim nastopom na borzi pričeli šele ob zaključku letošnjega leta, so pri podjetju Aston Martin že dobili zeleno luč za prvo javno prodajo delnic. V sredo 3. oktobra je tako steklo trgovanje z delnicami, ki pa ni doseglo pričakovanega odziva. Ob začetku trgovanja je bila cena delnice 19 angleških funtov (21,45 evrov), vendar je tekom trgovanja padla na 17,75 funta (20 evrov). Tržna vrednost podjetja je tako – namesto pričakovanih petih milijard funtov (5,64 milijarde evrov) – le nekaj čez 4 milijarde (4,52 milijarde evrov). Začetni padec vrednosti pripisujejo dvomom analitikov in vlagateljev v zmožnost podjetja, da izpolni ambiciozne načrte s prodajo novih modelov v prihodnosti.

Andy Palmer, izvršni direktor podjetja, nad začetnim padcem vrednosti ni preveč zaskrbljen, saj na stvari gleda bolj dolgoročno. Sam ima v osebnem portfelju približno 0,6-odstotni delež podjetja, kar po trenutni ceni delnice znaša okoli 27 milijonov evrov. V obdobju začetne javne ponudbe so prodali približno četrtino vrednostnih papirjev institucionalnim vlagateljem, strankam podjetja, zaposlenim in članom kluba lastnikov vozil Aston Martin (Aston Martin Owners Club), ki živijo v Angliji. Ostalim vlagateljem bodo delnice na razpolago od ponedeljka, 8. oktobra.

Po besedah analitikov podjetja London Capital Group je kotacija delnic podjetja Aston Martin ena najbolj pričakovanih v letošnjem letu, obenem pa je po nekaj desetletjih premora to prvi britanski proizvajalec avtomobilov, ki kotira na borzi v Londonu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Reuters. Foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Avto in film
Najmanjši Jeep tudi kot priključni hibrid