Novice

Evropski parlament sprejel predlog zakona o zmanjšanju emisij

Na seji Evropskega parlamenta so poslanci glasovali o ukrepih za zmanjšanje toplogrednih plinov in smernicah v zvezi z izpusti škodljivih emisij.

Odločili  so se za strožje ukrepe, kot jih je vseboval predlog Evropske komisije, kjer so do leta 2030 postavili cilj 30-odstotnega zmanjšanja izpustov CO2. Sprejeli so namreč predlog zakona, ki naj bi do leta 2030 omejil izpuste osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil za 40 odstotkov, z vmesnim ciljem zmanjšanja emisij za 20 odstotkov do leta 2025. Proizvajalci, ki ne bi zadostili zahtevam, bi bili prisiljeni plačevati globo v proračun Evropske unije. Predlog zakona od proizvajalcev zahteva še povečanje deleža prodaje vozil z ničelnimi izpusti in izpusti CO2 pod 50 g/km, kar zajema predvsem vozila na električni in hibridni pogon. Delež prodaje takšnih vozil naj bi do leta 2030 dosegel najmanj 35 odstotkov, z vmesnim ciljem 20 odstotkov do leta 2025.

V roku dveh let naj bi se spremenila tudi metodologija merjenja izpustov ogljikovega dioksida, saj naj bi se, s ciljem pridobivanja podatkov v realnem času, meritve izvajale z uporabo prenosnih naprav, podobnih kot so jih predstavili za meritve emisij NOx. Uvedba meritev med vožnjo je predvidena do leta 2023, do tedaj pa naj bi bila v uporabi trenutna metodologija. Evropska komisija namerava do konca prihodnjega leta uvesti zakonodajo, ki bo avtomobilske proizvajalce zavezala k podajanju realnih in primerljivih informacij o porabi novih vozil in njihovih emisijah. Po letu 2025 bodo morali proizvajalci za vsa nova vozila, ki jih bodo ponujali na evropskem trgu, uporabljati enotno metodologijo.

Združenje evropskih proizvajalcev vozil (ACEA) seveda ni najbolj navdušeno nad postavljenimi cilji, saj naj bi bili po njihovem mnenju preveč strogi in bi lahko imeli za posledico celo izgubo delovnih mest. Do uveljavitve zakona je sicer še dolga pot, saj ga morajo potrditi tudi druga evropska zakonodajna telesa, zato je mogoče, da bo deležen določenih sprememb.

Avtomobilizem.com (Vir: Evropski parlament, Auto Express. Foto:EP, EEA.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Evropski parlament sprejel predlog zakona o zmanjšanju emisij"


5 leta 6 meseci nazaj

Ti politiki so že prav obsedeni s tem , kot da so edini onesnežavlaci in sploh za vse onesnaženje na zemlji krivi samo avtomobili, seveda najlažje je pritiskati tam kjer lahko , ker drugje pač ne smejo ali pa jih nihče sploh ne bi upošteval kot npr. sedaj ZDA, sicer pa je tem gospodom z bajnimi plačami res vseeno zato , da na koncu vse plača potrošnik in tako bo tudi v tem primeru, nisem proti čistejšemu izpustu , toda neke razumne meje bi pač morale obstajati, ne pa poslušat te že malo obsedene okoljevarstvenike, ki jim je v resnici denar glavno vodilo .

 
Proizvodnja Porscheja 911 Speedster bo omejena na 1948 enot
Avto in film