Novice

Avtomobili Volvo začenjajo komunikacijo s svojimi večjimi brati

V letošnjem letu bodo osebni avtomobili Volvo in tovornjaki Volvo Trucks začeli z izmenjavo telemetričnih varnostnih podatkov v realnem času preko povezave v oblaku, kar je prvo tovrstno sodelovanje.

Sodelovanje uvajajo z namenom pridobivanja podatkov iz čim večjega števila vozil, udeleženih v prometu na določenem območju, kar je predpogoj za učinkovitost takšnega sistema. Cilj uporabe tehnologije pa je enak vodilnemu motu znamke Volvo – povečanju varnosti za vse udeležence v prometu, zato pri podjetju Volvo upajo tudi na sodelovanje z drugimi proizvajalci.

Podatki se zbirajo in delijo anonimno ter seveda v skladu z zahtevami trenutno zelo aktualne implementacije evropske uredbe zaščite podatkov (GDPR).

Za začetek bo izmenjava možna le med tovornjaki Volvo, prodanimi na Norveškem in Švedskem, ter avtomobili Volvo, opremljenimi s funkcijo svetlobnega opozarjanja na nevarnost (Hazard Light Alert System). Omenjena funkcija deluje tako, da vsak avtomobil, opremljen s to tehnologijo, ob vklopu varnostnih utripalk takoj pošlje opozorilni signal prek povezave v oblaku vsem vozilom v bližini, ki so opremljeni z enako tehnologijo. Tovrstne informacije omogočajo voznikom “pogled izza ovinka”, predvsem na nepreglednih odsekih cest, s čimer zmanjšujejo možnost naleta.

Varnostna funkcija svetlobnega opozarjanja je od leta 2016 na Norveškem in Švedskem na voljo v vozilih serij 60 in 90, prav tako pa so z njo opremljeni avtomobili modela XC40.

Če torej vašega avtomobila Volvo zjutraj ne najdete na svojem mestu, ne pomislite takoj na najhujše – lahko se je s svojim večjim bratom v oblaku dogovoril za jutranjo kavo …

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Motorji z bati – ostajajo!
Japonci v skupen projekt razvoja baterij z elektrolitom v trdnem stanju