Novice

Japonci v skupen projekt razvoja baterij z elektrolitom v trdnem stanju

Honda, Nissan in Toyota naj bi se s konzorcijem Libtec ter proizvajalcema baterij Panasonic in GS Yuasa odločili za sodelovanje pri razvoju baterij z elektrolitom v trdnem stanju (solid-state batteries) za prihodnje električne modele avtomobilov.

Po poročanju portala Nikkei Asian Review naj bi avtomobilski proizvajalci Honda, Nissan in Toyota v maju pričeli sodelovanje s centrom za tehnologijo in vrednotenje litij-ionskih baterij Libtec (Lithium-Ion Battery Technology and Evaluation Center) ter proizvajalcema baterij Panasonic in GS Yuasa. Cilj sodelovanja vseh vpletenih je hitrejši razvoj bolj zmogljivih, varnejših in cenejših baterij za uporabo v naslednjih generacijah električnih vozil.

Projekt podpira japonska vlada, ki naj bi preko pristojnega ministrstva prispevala sredstva v višini 14,6 milijona dolarjev.

Nova generacija baterij naj bi bila precej naprednejša v primerjavi z litij-ionskimi baterijami, kakršne so trenutno v uporabi v električnih vozilih. Tehnologija omogoča večjo energijsko gostoto pri enakih zunanjih dimenzijah, manj sestavnih delov ter ne uporablja tekočih elektrolitov, ki se lahko razlijejo pri nesrečah. Baterije z elektrolitom v trdnem stanju naj bi bile zato varnejše, njihova izdelava enostavnejša, zaradi nižjih proizvodnih stroškov pa naj bi bile tudi cenovno dostopnejše.

Podjetje Toyota je sicer eno od pionirjev pri razvoju baterij s tovrstno tehnologijo, vendar jih zaenkrat še niso vgradili v katerega izmed modelov svoje električne flote.

V novonastalem partnerstvu naj bi, če bo seveda šlo vse po načrtih, razvijali in proizvajali baterije, ki bi do leta 2025 električnim vozilom omogočile do 550 kilometrov, do leta 2030 pa 800 kilometrov dosega z enim polnjenjem.

Morda bo glede na zapisano potrebno že v nekaj letih pričeti razmišljati o postavitvi malih sončnih elektrarn na strehe hiš, da bomo lahko nahranili električne avtomobile …

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Nissan.)

 

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Avtomobili Volvo začenjajo komunikacijo s svojimi večjimi brati
Lagonda bo najprej ponovno zaživela kot športni terenec