Novice

Avtonomne Honde na cestah že leta 2025

Pri japonski Hondi so razkrili svojo strategijo do leta 2030, pri čemer dajejo glavni poudarek na samodejno vozečih avtomobilih ter električnemu pogonu. Vozila, ki se bodo ponašala s četrto stopnjo avtonomnosti, pa bi se lahko pojavila na cestah že leta 2025.

Namero japonskega proizvajalca so objavili pretekli teden ter dodali, da že sedaj razvijajo avtomobil s funkcijo samodejne vožnje, ki bo lahko vozil na avtocesti povsem avtonomno (tretja stopnja avtonomije) že čez tri leta. Tako bo lahko avtomobil v določenih situacijah na avtocesti odreagiral brez posredovanja voznika (samostojno menjavanje pasov, izogibanje prometnim zastojem, ipd.), pri čemer pa bo moral biti slednji vseeno pripravljen za morebitno posredovanje. V njihovem obratu v Tochigiju tako že sedaj preizkušajo posebej prirejene modele Accord in Legacy, ki so opremljeni z opisano tehnologijo, s čimer se dodobra približujejo ostalim proizvajalcem (BMW, Ford, Nissan).

Hkrati so pri Hondi koncem lanskega leta ustanovili ločen oddelek električnih vozil, saj želijo do leta 2030 drastično povečati delež vozil na alternativni pogon (hibridi, plug-in hibridi, električna vozila, vozila na vodikov pogon), ki trenutno znaša zgolj 5%,  na kar 75%.

Avtomobilizem.com (vir: Automotive News Europe, Auto Express. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Frajerski Citroën C3 Aircross
Akrapovič za najbolj prefinjenega Abartha vseh časov