Novice

Frajerski Citroën C3 Aircross

Vas videz novega Citroëna C3 Aircross na kaj spominja? Prav imate, Francozi so udejanili idejo koncepta C-Aircross, ki so ga predstavili na letošnjem salonu v Ženevi.

Novi križanec je zamenjava za družinsko naravnani model C3 Picasso in igra na note publike, ki v zadnjem času kar nori za podobnimi izdelki. Konkurentov, ki z majhnimi dimenzijami in terensko navdahnjenim videzom iščejo kupce, je vse več, zato se želi C3 Aircross od njih ločiti po izjemni personalizaciji in nenapornih voznih lastnostih. Mali križanec naj bi na ceste zapeljal novembra.

citroen_c3_aircross_07

Ker gre za produkt skupine PSA, si C3 Aircross deli osnovo z najnovejšim modelom 2008 in Oplovim modelom Crossland X. Videz ostaja zvest konceptu C-Aircross, a v svojem bistvu je C3. Od njega se loči po klasičnih terenskih dodatkih – zaščitah odbijačev, plastičnih oblogah blatnikov in nekoliko privzdvignjenem položaju. Pokončno držo zaključijo še strešni nosilci in oblikovno spremenjen zadnji odbijač.

V procesu izdelave so iz koncepta izginila samomorilska vrata, kamere namesto stranskih ogledal in večdelne zadnje luči. Zanimivo, s koncepta so obdržali polna zadnja stekla pri prtljažnih vratih – lep dodatek, ki pa na prvi pogled ne deluje prijazno do voznika.

citroen_c3_aircross_03

Izpostavljena je ogromna personalizacijska paleta, tako kot pri običajnem C3. Pri Citroënu pravijo, da je na voljo osem različnih barv zunanjosti, štiri različne barve strehe in štirje barvni paketi. Skupaj kar 90 različnih barvnih kombinacij, vse skupaj pa popestrijo še 16- in 17-palčna platišča.

Dvobarvna potniška kabina vsebuje vse prepoznavne elemente vozil Citroën. Večino oblikovalskih elementov si je Aircross sposodil pri C3, a ima kar nekaj elementov s koncepta C5 Aircross, ki so ga predstavili na salonu v Šanghaju. Skupaj s programom Advanced Comfort prihajajo posebej obloženi sedeži, obilna zvočna izolacija in mehko vzmetenje za nenaporno vožnjo. Na voljo so tudi sistem Grip Control, panoramska steha in paleta varnostno-asistenčnih sistemov. Vgrajeni 7-palčni zaslon na dotik podpira sisteme Android Auto, Apple CarPlay in MirrorLink. Na seznamu dodatne opreme je še brezžično polnjenje mobilnih telefonov.

citroen_c3_aircross_04

Pri Citroënu zatrjujejo, da ima s 410-520 (odvisno od pozicije zadnje klopi) litri prostornine največji prtljažnik v razredu. Podobno prostoren je Opel Crossland X, vendar ima na drugi strani kar 203 litre več kot Nissan Juke.

Motorno paleto sestavljajo 1,2-litrski atmosferski bencinski agregat, 1,2-litrski bencinski prisilno polnjen agregat ter 1,6-litrski dizelski agergat.

Avtomobilizem.com (Vir: Carmagazine. Foto in video: Citroën.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kaj se dogaja v vrhu Opla?
Avtonomne Honde na cestah že leta 2025