Novice

Bambus v potniški kabini

Ford opravlja preizkuse s trajnostnimi materiali, ki bi jih lahko v prihodnosti uporabili v potniških kabinah svojih vozil. Trenutno stavijo na bambus.

Bambus je eden izmed najmočnejših materialov, ki ga je v naravi povrh vsega v izobilju in lahko zraste skoraj meter na dan. Danes ga že uporabljajo v gradbeni in pohištveni industriji, najdemo pa ga tudi v restavracijah. ”Bambus je neverjeten. Je močan, fleksibilen, popolnoma obnovljiv in ga je veliko na Kitajskem in ostalih delih Azije,” je dejala Janet Yin, nadzornica Fordovih inženirjev v centru za razvoj in raziskave v Nanjingu.

Ford že nekaj let preizkuša bambus in preverja možnosti uporabe v notranjosti vozila oziroma njegovo kombiniranje s plastiko. Do sedaj so ugotovili, da se obnese bolje kot večina preizkušenih sintetičnih in naravnih materialov. Bambus je zmožen prenašati tudi izredno visoke temperature, saj ga je ekipa segrela do 100 stopinj Celzija, bambus pa je ohranil prvotno celovitost.

S testi bodo nadaljevali in hkrati pogledovali k ostalim trajnostnim in recikliranim materialom. Pred kratkim so v sodelovanju s proizvajalcem tekile Jose Cuervo pričeli raziskovati agavo, kjer bi lahko iz stranskih produktov proizvodnje alkoholnih pijač razvijali biološko plastiko, ki bi bila v uporabi v notranjosti njihovih modelov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto in video: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Festival hitrosti v Goodwoodu bo v znamenju 70. letnice Ferrarija
Križarka s Ferrarijevim karting dirkališčem