Novice

Baterije, ki krojijo električno vožnjo

Pri spoznavanju z električnimi avtomobili je kar precej vprašanj uporabnikov namenjenih lastnostim in delovanju baterij, zato smo jih v našem prvem električnem testu PRIMA zastavili tudi strokovnjakom vseh sodelujočih znamk.

Kup neznank

Klasike smo dodobra vajeni, pri baterijskih električnih vozilih pa se vsakomur, ki se z njimi prvič podrobneje spoznava, odpirajo nova vprašanja. Velik del je povezan s specifiko polnjenja in delovanja baterijskega sklopa. Z ekipo PRIMA smo zbrali nekaj najpogostejših vprašanj in jih zastavili strokovnjakom znamk BMW, Hyundai, Nissan, Renault, Smart in Volkswagen, ki so s svojimi električnimi modeli sodelovali v našem tokratnem projektu:

  • Kakšna tehnologija baterije je uporabljena?
  • Kakšen način polnjenja omogoča?
  • Koliko časa pričakujete, da bo zdržala baterija?
  • Kaj se zgodi z baterijo, ko odsluži svoje?
  • Kaj se zgodi, ko znaša doseg 0 km?

Prima-primary

BMWi Uroš Dolenc-2Uroš Dolenc, direktor znamk BMW i in Mini, nam je pojasnil, da je v modelu i3 vgrajena litij-ionska modularna baterija, ki jo obdaja aluminijast okvir. Nameščena je pod vozilom, kar zagotavlja večjo varnost in z nižanjem težišča pripomore k boljši dinamiki vozila. Omogoča polnjenje z enosmernim (DC) ali izmeničnim (AC) tokom. Največja moč polnjenja na hitrih javnih DC polnilnicah znaša 50 kW, na hitrih AC polnilnicah pa 11 kW. Domačemu polnjenju sta namenjena serijski polnilni kabel za klasično gospodinjsko šuko vtičnico ali pa namenska polnilnica BMW i Wallbox. Vgrajene litij-ionske baterije odlikuje dolga življenjska doba, znamka uporabnikom zagotavlja njeno delovanje do obdobja 8 let oziroma 100.000 prevoženih kilometrov. V primeru morebitne okvare v vozilih ne menjajo celotnega baterijskega sklopa, temveč zgolj nedelujoči modul.

Po zaključku življenjske dobe baterije se, enako kot to v primeru vozila i3 velja za kar 95 % sestavnih delov, deli lahko ponovno uporabijo, baterijski moduli so na primer primerni za shranjevanje sončne energije; za pravilno reciklažo odslužene baterije poskrbijo pogodbeni partnerji.

V trenutku, ko se baterija popolnoma izprazni, vozila ni več mogoče premikati, uporabnik pa lahko pokliče brezplačno mobilno asistenco, pri čemer vlečna služba vozilo običajno odpelje do najbližjega polnilnega mesta.

Hyundai Aleksander Stojanovič-2Aleksander Stojanovič, tehnični inštruktor znamke Hyundai, je povedal, da je standardna različica baterije v električnih avtomobilih Hyundai litij-ionska s polimernim elektrolitom ter prihaja iz tovarne, ki je rezultat skupnega vlaganja Hyundai Mobis in LG Chemical. Omogoča polnjenje z enosmernim (DC) in izmeničnim (AC) tokom, pri čemer je prvi bolj primeren za hitre javne polnilnice, drugi pa za domačo rabo. Pri Koni je najvišja moč polnjenja z enosmernim tokom omejena na 100 kW, pri Ioniqu pa na 50 kW. V avtomobilih je priložen kabel za polnjenje preko gospodinjske vtičnice, a je tak način manj primeren, zato uporabnikom priporočajo namestitev domače pametne polnilnice.

Garancija proizvajalca na baterijski sklop električnih vozil Hyundai traja do 8 let ali 200.000 prevoženih kilometrov, pri čemer je poudaril, da naj bi sodobne litij-ionske baterije, izdelane namensko za električna vozila, po industrijskih standardih zdržale dva do tri tisoč ciklov polnjenja. Za cikel v tem primeru štejejo polnjenje od prazne do povsem polne baterije, če torej litij-ionsko baterijo polnimo od 50-100 %, gre za pol cikla, kar pri okvirnem dosegu 200 km pomeni do 600.000 prevoženih kilometrov. Pričakujejo torej, da bo baterija zdržala celotno življenjsko dobo avtomobila, kar nenazadnje kažejo tudi izkušnje drugih proizvajalcev. Glede odsluženih baterij so se pri znamki o ustreznih postopkih dogovarjali s pogodbenim partnerjem s koncesijo za razgradnjo vozil, ki bi v primeru okvare baterije (tovrstnega primera še niso imeli) zamenjani modul – po tem, ko bi bil deaktiviran in povsem izpraznjen z ustrezno opremo – lahko odpeljal v tujino na ekološko razgradnjo.

Električni avtomobili Hyundai pri cca. 13-15 % napolnjenosti baterije dajo prvo opozorilo, pri okvirno 10 % se zmanjša moč motorja, kmalu zatem pa se izključi klimatska naprava, pri čemer uporabnik neprestano dobiva opozorila. V trenutku, ko bi vozilo po številnih opozorilih javilo, da ima prazno baterijo in se ustavilo, bo v njej sicer še minimalna rezerva energije (ca. 5 %), a je ta v prvi vrsti namenjena zaščiti baterijskega sklopa.

Nissan Jure Trtnik-2Jure Trtnik, produktni vodja znamke Nissan, je pojasnil, da ima Leaf pod dnom nameščeno modularno litij-ionsko baterijo, ki omogoča polnjenje do 6,6 kW moči z izmeničnim (AC) tokom in do 50 kW moči z enosmernim (DC) tokom na hitrih javnih polnilnicah. Za domače polnjenje vozila sicer zadošča običajna gospodinjska šuko vtičnica, a zahtevnejšim uporabnikom priporočajo montažo namenske stenske polnilnice. Na življenjsko dobo baterij v dobršnji meri vplivajo klimatske razmere, način uporabe, število hitrih polnjenj, … a pri znamki zagotavljajo, da bo baterija do 8 let uporabnikom omogočala izrabo vsaj 75 % nominalne kapacitete.

V trenutku, ko vozilo javi, da ima povsem prazno baterijo, preide v uporabo rezerve. Hkrati se izklopijo vsi sistemi, ki niso nujno potrebni med vožnjo, kar omogoča še 10-15 km dosega za prevoz do najbližjega polnilnega mesta. Za drugo življenje izrabljenih baterij imajo pri Nissanu ob običajnih postopkih reciklaže v teku kar nekaj različnih projektov, predvsem za shranjevanje energije za gospodinjsko rabo.

Renault Gregor Korenčan-2Gregor Korenčan, vodja električnega programa znamke Renault, je izjavil, da ima Zoe nameščene litij-ionske baterije proizvajalca LG, ki omogočajo polnjenje z izmeničnim (AC) tokom moči do 22 kW (različica Q do 43 kW). Za domače polnjenje je vozilo opremljeno s kablom za gospodinjsko vtičnico, a uporabnikom z vidika varnosti svetujejo vsaj namestitev namenske nadomestne vtičnice z varovalom oziroma domače stenske polnilne postaje. Baterija naj bi načeloma zdržala celotno življenjsko dobo avtomobila – deset let in več – po katerih imajo pri proizvajalcu številne programe za predelavo in ponovno uporabo, npr. shranjevanje sončne energije za razsvetljavo tovarn, polnilnice na oddaljenih lokacijah in gospodinjsko rabo.

Zoe prav tako uporablja sistem številnih opozoril, ki voznika svarijo pred popolnim izpraznjenjem baterije, medtem pa situaciji primerno prilagaja končno hitrost, zmanjšuje odzivnost vozila. Na koncu preide v počasno premikanje ter se popolnoma ustavi. Po nekaj minutah naj bi bil možen ponovni zagon za zadnje 2-3 km vožnje, alternativno pa uporabnik lahko do trikrat letno brezplačno koristi storitve mobilne asistence za prevoz do najbližjega polnilnega mesta.

Smart Urban Šoster-2Urban Šoster, produktni vodja za vozila Mercedes-Benz in Smart, je predstavil tehnične značilnosti električnega Smarta, najmanjšega in najbolj urbano okretnega predstavnika naše električne flote. Smart EQ forfour ima litij-ionsko modularno baterijo, nameščeno pod vozilom, ki omogoča polnjenje z izmeničnim (AC) tokom do moči 22 kW.

Proizvajalec jamči za brezhibno delovanje baterije 8 let oziroma do prevoženih 100.000 kilometrov, pri čemer pričakujejo, da bo baterija zdržala dlje. Za okvarjene ali iztrošene baterije je na voljo brezplačen odvoz, nato pa so reciklirane ali uporabljene v druge namene. Smart EQ pri 20 % napolnjenosti baterije že začne z opozarjanjem voznika, pri popolni izpraznjenosti pa je omogočen še en zagon za 100-300 metrov vožnje, da lahko vozilo varno umaknemo s cestišča. Vozilo, ki je redno vzdrževano v pooblaščeni mreži, je poleg tega upravičeno do brezplačnega priklica asistenčne službe za vožnjo do najbližjega trgovca ali servisnega partnerja.

Volkswagen Damjan Bergant-2Damjan Bergant, produktni tehnik Volkswagen, je dejal, da ima e-Golf nameščeno litij-ionsko modularno baterijo, ki omogoča domače polnjenje z izmenično (AC) napetostjo do 7,2 kW moči ter hitro polnjenje z enosmernim tokom na javnih polnilnicah (DC) do 50 kW moči. Za ureditev domačega polnjenja kupcem priporoča obisk salona, kjer jim prodajni svetovalci lahko pomagajo najti najprimernejšo rešitev, po želji pa uredijo tudi obisk strokovnjaka na domu. Garancija na baterijo pri električnem Volkswagnu traja 8 let, v tem času pa naj se njena kapaciteta ne bi bistveno zmanjšala. Po izteku življenjske dobe gredo baterije v razgradnjo, brez stroška za lastnika.

Električni Golf omogoča ob izpraznjenosti baterije dva dodatna zasilna zagona, prvič za pomik nekaj sto metrov in drugič le za nekaj metrov, za umik s cestišča. Poleg tega pri znamki strankam dvakrat v času lastništva omogočajo brezplačen prevoz avtomobila do polnilnega mesta.

 

Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen predstavil ID.R za napad na rekord Nürburgringa
Za 59.900 € vam Poljaki izdelajo Land Rover Defender