Novice

Volkswagen predstavil ID.R za napad na rekord Nürburgringa

Po večmesečnem razvojnem procesu so Nemci predstavili posebej prilagojen električni dirkalnik I.D. R, s katerim bodo napadali hitrostni rekord za električna vozila na slavnem dirkališču Nürburgring.

Posebnost tokratne različice dirkalnika je prilagojenost za izrecno to priložnost in za okoliščine tega dirkališča. Za razliko od vzpona na Pikes Peak leži dirkališče ob Nürburgu bistveno nižje, tako da sta gostota zraka in zračni tlak občutno drugačna. V Nemčiji bo I.D. R dosegal tudi bistveno višje hitrosti kot v Ameriki. Kot posledica teh dejstev so mu pripravili neke vrste aktiven aerodinamičen paket dodatkov, ki poveča pritisk avta ob tla pri manjših hitrostih ter zmanjšuje zračni upor pri večjih hitrostih.

Dirkalnik motorizirajo elektromotorji s skupno močjo 500 kW (680 KM) in 650 Nm, ki mu ob štirikolesnem pogonu dovoljujejo pospešek do stotice v kratkih 2,25 sekundah in največjo hitrost 270 km/h.

Tehnični direktor Volkswagnovega oddelka Motorsport, François-Xavier Demaison, je pojasnil, da bo moral I.D. R dirkališče prevoziti s povprečno hitrostjo nad od 180 km/h, če bo želel prehiteti trenutni veljavni rekord dirkališča za električna vozila, ki znaša 6 minut 45 sekund in 90 stotink sekunde, drži pa ga kitajski Nio z modelom EP9 že od leta 2017.

Poleg dodelane aerodinamike so se Nemci posvetili tudi pogonskemu sklopu. Pri tem naj bi prilagodili njegovo krmiljenje moči, natančneje način, na katerega njegovi elektromotorji razvijajo pogonsko moč in regenerirajo kinetično energijo.

Za naskok hitrostnega rekorda bo za volan sedel ponovno izkušeni voznik Romain Dumas, ki je I.D. R pognal že do vrha Pikes Peaka in ki spremlja Volkswagnov dirkalnik na vseh pomembnejših dogodkih

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Rivian v strateško partnerstvo tudi s Fordom
Baterije, ki krojijo električno vožnjo