Novice

Bencinski 4.0 biturbo za Audi S8

Audi je v zadnjem času najavil že nekaj izpeljank S svojih modelov, ki so jih gnali dizelski agregati. Že res, da so ti zelo zmogljivi, a vseeno so še vedno dizli. Vsi bencniski navdušenci pa vemo, kako gredo skupaj dizli s športno vožnjo. No, za zastavonošo A8 so zdaj končno spet pripravili dostojno bencinsko izpeljanko najboljše športne različice S8.

Srčika novinca je tako štirilitrski bencinski V8, podprt z dvema turbopuhaloma. Nazivna moč agregata znaša že skoraj superšportnih 571 KM in nudi 800 Nm. Audi je v tem trenutku še zadržal podatek o zmogljivostih novinca, a bo največja hitrost skoraj zagotovo omejena na tradicionalnih 250 km/h oziroma, v zameno za doplačilo za kakšen športni paket, sproščena na odtenek boljših 270 km/h. Tudi pospešek do stotice je v tem trenutku še skrivnost. Toda upoštevajoč stalni štirikolesni pogon quattro in osemstopenjsko klasično avtomatike ugibamo, da se bo ta podatek začel s številko štiri zapisano levo od decimalne vejice. Se pa zdi, da je Audi ob novem agregatu bolj ponosen na njegovo okoljsko prijaznost in ekonomičnost kot na same zmogljivosti. Kot vsi agregati v A8 je namreč tudi biturbo V8 v S8 dopolnjen z 48-voltnim zagalnikom-alternatorjem, kar naj bi mu zmanjšala porabo goriva za do 0,8 litra na sto kilometrov.

Kot se za sodobne Audije spodobi, bo tudi najbolj športni S8 že serijsko opremljen z množico sistemov in pomagal, od katerih se nam zdi najbolj omembe vredno prilagodljivo aktivno zračno vzmetenje, ki naj bi v športni nastavitvi dopuščalo samo 2,5 kotni stopinji prečnega nagibanja karoserije (oziroma največ pet stopinj v nastavitvi Comfort). Tovrstne dosežke naj bi mu omogočala kombinacija “branja” cestišča pred vozilom s kamero ter vsakemu kolesu dodan aktuator v podobi elektromotorja, ki naj bi posamezno kolo po potrebi dvignilo ali “odrinilo”. Serijsko je primaknjen še štirikolesni volan, za najbolj izbirčne pa bodo na voljo proti doplačilu še zmogljivejše t.i. ogljiko-keramične zavore premera 16,5 palcev spredaj in 14,6 palcev zadaj.

Na zunaj je novinec prepoznaven po rahlo spremenjenem prednjem delu, značkah S spredaj, zadaj  in na obeh bokih, lastnih platiščih in po dveh zaključnih ceveh izpušnega sistema na vsaki strani zadka avta. V kabini se tema z značkami in napisi S ponovi, dodatno pa je S8 oblazinjen z diamantnim vzorcem šivov.

Nemci cen za novinca še niso najavili.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Bencinski 4.0 biturbo za Audi S8"


4 meseci 15 dni nazaj

Volan je presežek…grdote. Začuda je audi v S model vgradil bencinski stroj. Nevem kje jim je pamet s temi dizli v novih s4/5/6 modelih…

Firediver
4 meseci 15 dni nazaj

Armaturka izgleda kot en mizarski “ponk” v več nivojih…pa da vidimo, komu je to obilje oglatosti višek elegance.

JG2
4 meseci 15 dni nazaj

To se pa strinjam, ta generičnost v notranjosti pri nemških avtomobilih je meni naravnost odvratna.
Sam bi za kakšnega tisočaka več raje vzel isto 4.0 V8 Bentleya Flying Spur, pa imam za 200k vsaj znamko ta pravo na nosu, ne pa samo Audija (ali Bmw-ja ali MB-a)

4 meseci 15 dni nazaj

Tudi meni je notranjost dalec od elegance. S class je tu kralj in to z visokim naskokom.

 
Bentley Continental GT najhitrejši med serijskimi avtomobili na vzponu na Pikes Peak
Še bolj športen značaj prenovljenega BMW X6