Novice

Bentley Continental GT najhitrejši med serijskimi avtomobili na vzponu na Pikes Peak

Na letošnji hitrostni preizkušnji je Bentley Continental GT postavil nov rekordni čas proge med serijskimi modeli.

Kljub dejstvu, da ob omembi imena znamke Bentley najprej pomislimo predvsem na prestiž, so njihovi avtomobili v samem vrhu tudi po zmogljivostih. Rhys Millen, veteran voženj na Pikes Peak, je namreč za volanom Bentleyevega modela Continental GT z 12-valjnim motorjem postavil nov rekord proge v razredu avtomobilov serijske proizvodnje in s tem, po lanskoletnem nastopu z Bentleyevim športno uporabnim vozilom Bentayga, ponovno postavil najhitrejši čas v svojem razredu.  Z zabeleženih 10:18.4 minute je bil za osem sekund hitrejši od časa, ki ga je leta 2015 postavil David Donner s Porschejem 911 Turbo S. Millen je na progi dosegal povprečno hitrost 112 km/h.

Bentley Continental GT, s katerim je Rhys Millen osvojil nov najhitrejši čas proge, poganja 6,0 litrski W–12 bencinski motor z dvema turbinama, 467 kW (635 KM) moči in 900 Nm navora, ki se preko 8-stopenjske avtomatike prenaša na vsa štiri kolesa. Do 100 km/h iz mirovanja pospeši v 3,7 s in doseže najvišjo hitrost 333 km/h.

Gorska preizkušnja na Pikes Peak je svojevrsten izziv tudi zaradi višinske razlike, saj poteka med 2.862 in 4.302 metri nadmorske višine, letos pa so dirko začinile še zimske vozne razmere. Žal je tokrat prišlo tudi do nesreče s smrtnim izidom, v kateri je življenje izgubil štirikratni zmagovalec dirke na Pikes Peak, Carlin Dunne, ko je z motociklom Ducati Streetfighter V4 poskušal postaviti nov rekord proge. Najhitrejši absolutni čas proge je s 7.57,148 minute lani dosegel Romain Dumas z Volkswagnovim električnim dirkalnikom ID.R..

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Bentley.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen pokazal prvi skici potovalnika California 6.1
Bencinski 4.0 biturbo za Audi S8