Novice

BMW Concept iX3 je napoved električnega X3

Nemci so vse doslej strogo električne modele, oziroma bolje rečeno model, ločevali od jedra njihove ponudbe v okviru podznamke BMW i. Kot se je že dalj časa govorilo, so s predstavitvijo koncepta iX3 potrdili, da se bo ta meja v prihodnjih mesecih zabrisala.

 

Glede na izrazito elektrificiranim pogonskim konceptom naklonjen kitajski trg, ni presenečenje, da so kot mesto razgrnitve zadnje tančice skrivnosti z iX3 Bavarci izkoristili mednarodni salon v Pekingu .

Koncept je seveda zasnovan na karoseriji klasično gnanega X3 z bistveno razliko, da v njem ne bo ne duha ne sluha o dizelskem ali bencinskem motorju, saj je izključno električno gnan. Energija bo pri tem shranjena v 70-kilovaturni bateriji, ki naj bi po WLTP proceduri zadoščala za največ 400 kilometrov dometa z eno polnitvijo. Za vse popotnike bo zelo pomenljiv podatek, da jo je z vgrajenim 150-kilovatnim hitrim polnilnikom moč napolniti v vsega pol ure. Zadeva je sicer morda »malo« lepše prikazana kot v resnici je, saj držijo tovrstni kratki časi običajno za polnitve do 80 odstotkov stanja napolnjenosti baterije, a pustimo to »malenkost« za zdaj še ob strani.

Za zadostnost pogonske sile naj bi skrbel 200-kilovatni elektromotor, kar pomeni, da je koncept zelo verjetno samo dvokolesno gnan. Na drugi strani je res, da so se Bavarci v zadnjem času, predvsem iz ekonomskih razlogov, že večkrat »požvižgali« na tradicijo znamkinih pogonov, kar bi ob predvidoma preprostejši vgradnji baterije v zadnji del avta lahko  pomenilo tudi prednji pogon.

Vsem »elektrotehnofilom« se bo ob teh podatkih najbrž zdelo bolj zanimivo, da je BMW pripravil rešitev vgradnje elektromotorja, reduktorja in nadzorne enote v skupen paket. S tem naj bi prihranili na skupni masi vseh treh ter nenazadnje tudi poenostavili nameščanje v različne tipe in velikosti avtomobilov, vključujoč tudi sicer tradicionalno gnane. Zanimivo pri tem je, da naj bi bil pogonski sklop tudi popolnoma brez redkih zemeljskih kovin, kar deluje ob napovedanem eksponentnem porastu električno gnanih vozil pomirjujoče.

Nemci so pri tem potrdili, da pripravljajo serijsko različico iX3 za kitajski trg v povezavi z njihovim JV partnerjem Brilliance Automotive. O morebitni ponudbi modela izven Kitajske zaenkrat še molčijo, a nobenega dvoma ni, da je to šele prvi v četici prihajajočih električnih BMW-jev.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz razkril podaljšani limuzinski razred A
Dokončno razkritje Lexusove limuzine ES