Novice

Dokončno razkritje Lexusove limuzine ES

Potek ko je Toyotina prestižnejša podznamka Lexus pred kratkim pokazala prve slike sedme generacije modela ES, so jo sedaj dokončno razkrili na salonu v Pekingu. Model ES, ki so ga do sedaj ponujali zgolj na ameriškem trgu, naj bi prišel po novem tudi k nam.

Lexusov predstavnik višjega srednjega razreda naj bi zamenjal model GS, ki je na stari celini našel čedalje manj kupcev, saj se slednji očitno vse bolj pogosto odločajo za športno uporabne križance. Nova generacija ES, ki je sicer zasnovana na Toyotini globalni platformi  GA-K, je zrasla v dolžino za 6,5 centimetra (4,97 m), potniki pa bodo obenem veseli radodarneje odmerjene medosne razdalje, ki se je podaljšala za 5 centimetrov (2,87 m).

Glede na to, da želijo Japonci najti v prihodnje še več kupcev na evropskih tleh (cca. 75.000 v lanskem letu), precejšnjo pozornost namenjajo sami obliki avtomobila. Le ta se v dobršni meri naslanja na njihovo povsem novo admiralsko ladjo LS, kakor tudi na čustven kupejevski LC. Novi ES je tako moč prepoznati po novodobnih Lexusovih oblikovnih detajlih, med katere spada tudi prepoznavna vretenasta maska, ter ozko zašiljeni žarometi v obliki črke L. Novost v ponudbi predstavlja športna linija F Sport s temnejšimi žarometi, črno obarvano masko ter športnejšim dizajnom aluminijastih platišč, velikosti od 17 do 19 palcev.

V notranjosti bo potnike pričakalo več prostora tako spredaj, kakor tudi zadaj, Japonci pa se znajo pohvaliti tudi, da bo kabina tišja, materiali pa še bolj prestižni kot do sedaj (tudi posebno obdelan lesen furnir). Voznika bo pričakal še povsem nov info-zabavni element z 12,3-palčnim zaslonom, ki ga je mogoče upravljati z novo generacijo drsnega vmesnika.

Kupcem bosta ob začetku prodaje na voljo dve verziji (350 in 300h), pri čemer pri prvi za pogon skrbi 3,5-litrski V6 bencinski agregat (306 KM in 267 Nm navora), ki je sparjen z 8-stopenjskim avtomatskim menjalnikom, pri drugem pa gre za hibrid, ki združuje 2,5-litrski bencinski štirivaljnik z elektromotorjem (218 KM skupne moči). Omenjeni hibrid naj bi po tovarniških podatkih porabil zgolj 4,7 litra goriva na 100 km.

Novi ES naj bi se v ZDA pojavil jeseni letos, v evropskih salonih pa januarja prihodnje leto.

(Vir: Motor Talk. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Dokončno razkritje Lexusove limuzine ES"


JG2
5 leta 11 meseci nazaj

Lep lep.

frgo
5 leta 11 meseci nazaj

I like marijuana smoking

 
BMW Concept iX3 je napoved električnega X3
O porabi goriva