Novice

BMW i3 po novem 260 km daleč z eno polnitvijo

Bavarci so pripravili za mali i3 še večjo baterijo. Ta zmore po novem shraniti že 42,2 kilovatne ure elektrike. Posledično zmore priti z eno polnitvijo seveda najdlje doslej.

Leta 2013 ob začetku prodaje so morali uporabniki BMW-ja i3 shajati z bruto zmogljivostjo litij-ionske baterije, ki je znašala  22,6 kilovatnih ur ozirom 60 Ah. Od tega je bilo uporabniku na voljo dejansko samo okoli 18 kWh, kar se je odražalo v realnem dosegu največ okoli 130 kilometrov. Čas je tekel, napredek na področju baterij pa je sredi leta 2016 prinesel prvo nadgradnjo baterije in z njo seveda daljši doseg. Ta je bila nadgrajena na skupno bruto kapaciteto 94 Ah oziroma 33 kWh, od katere je bilo uporabniku na voljo slabih 28 kWh, z njimi pa zmore BMW i3 94 Ah priti že bolj pomirjujočih in vsakodnevno uporabnejših 200 kilometrov daleč.

Prevrtimo čas še dobri dve leti naprej in BMW je za i3 pripravil še eno nadgradnjo baterije. Ta ima zdaj bruto kapaciteto povečano na 120 Ah oziroma 42,2 kWh. BMW pravi, da baterijo izdeluje sam na njihovi lokaciji v Dingolfingnu, gre za visokonapetostno baterijo, sestavljeno iz osmih modulov z ducatom celic v vsaki. Neto uporabniku razpoložljiva kapaciteta baterije je 36 kilovatov, zadostovala pa naj bi za 260 kilometrov realnega dosega oziroma glede na WLTP 285 do 310 km (i3) ter 270-285 (i3s).

Motorni del imata i3 in i3s nedotaknjen, kar pomeni 125 kW (170 KM) i3 in 135 kW (184 KM) i3s. Poleg nadgradnje baterije so Bavarci za model pripravili še nove barvne kombinacije in možnost nadradnje šibkejšega i3 z določenimi bonbončki (športno podvozje), ki so bili doslej rezervirani samo za športnejšo različico i3s.

Ali bodo cene ostale enake ali se bodo povečale, BMW za enkrat še molči, a glede na pretekle izkupnje dvomimo, da za tovrstno tehnično nadgradnjo ne bi pričakovali finančne kompenzacije.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Uradno ime novega superšportnika bo Mercedes-AMG One
Automobili Pininfarina združili moči z Rimcem