Novice

BMW i8

Na dirkaškem dogodku na testni progi BMW Group v francoskem Miramasu blagovna znamka BMW i sedaj predstavlja prototip svojega drugega serijskega vozila, BMW i8. Ta hibridni model je najnaprednejši športni avtomobil našega časa, ki širi osnovno filozofijo trajnosti BMW i v nov segment vozil.

BMW i8 uteleša značilno BMW doživetje v vožnji v revolucionarni in nadstandardni obliki, kar se odraža v izjemno prefinjenem dizajnu, dinamični zmogljivosti športnega avtomobila ter vrednostih porabe goriva in emisij majhnega avtomobila. BMW i8 z združitvijo izjemno lahke, aerodinamično optimizirane karoserije z najsodobnejšo tehnologijo BMW eDrive, kompaktnim 1,5-litrskim bencinskim motorjem s turbinskim polnjenjem BMW TwinPower Turbo in inteligentnim upravljanjem z energijo predstavlja naslednjo razvojno stopnjo strategije EfficientDynamics. Njen revolucionarni pristop prinaša edinstveno ravnovesje med zmogljivostjo in porabo goriva. BMW i8 s potniško celico iz plastične mase, ojačene s karbonskimi vlakni (CFRP), postavlja nove standarde za hibridna vozila v smislu nizke mase. Model lahko deluje izključno na električno energijo, torej brez emisij, ter nudi dinamično zmogljivost športnega avtomobila s pospeškom od 0 do 100 km/h v 4,5 sekunde.

BMW i8 je bil od začetka zasnovan kot hibridni športni avtomobil s poudarkom na agilno zmogljivost in izjemno učinkovitost. Značilna arhitektura BMW i LifeDrive ponuja modelu najboljšo osnovo za koncept lahke konstrukcije. Glavna gradnika arhitekture sta aluminijasti modul Drive, ki vključuje motor z notranjim zgorevanjem in električni motor, baterijo, pogonsko elektroniko ter komponente šasije skupaj s strukturnimi in varnostmi funkcijami, medtem ko modul Life dejansko sestavlja potniška kabina iz CFRP s konfiguracijo sedežev 2+2. Ta arhitektura prav tako omogoča zelo nizko težišče in skoraj idealno razmerje obremenitve prem 50:50, kar skupaj poveča agilnost avtomobila.

Hibridni sistem je specifičen za ta model BMW i8. BMW Group z njegovim razvojem in proizvodnjo oznanja naslednji korak v evoluciji programa EfficientDynamics. Kompaktni trivaljni bencinski motor s tehnologijo BMW TwinPower Turbo je povezan s sistemom električnega pogona in litij-ionsko baterijo, ki jo je mogoče polniti na standardni vtičnici. 170 kW/231 KM bencinski motor prenaša moč na zadnja kolesa, medtem ko 96 kW/131 KM električni motor poganja sprednja kolesa. Ta konfiguracija omogoča sposobnost vožnje na izključno električno energijo z dosegom do 35 kilometrov in največjo hitrostjo 120 km/h. Z obema delujočima pogonskima sistemoma pa ponuja izjemno zmogljivost oprijema štirikolesnega pogona z močnim pospeševanjem in dinamičnim navorom med športno vožnjo v ovinek. Močnejši od pogonskih sklopov poganja zadnja kolesa. Hibridni sistem ga dopolnjuje z močjo električnega motorja za tipičen BMW užitek v vožnji in edinstveno učinkovitost. Povprečna poraba goriva BMW i8 ob vstopu na trg bo po evropskem testnem krogu za hibridna vozila znašala manj kot 2,5 litra/100 km ob vrednostih emisij CO2 pod 59 grami na kilometer.

Vir: BMW

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Petrol širi mrežo servisov z avtoplinom
Novi Civic Tourer – v središču pozornosti na razstavnem prostoru Honda na Avtosalonu v Frankfurtu 2013