Novice

BMW iNext preživlja težke čase

Brez skrbi, z napredkom projekta je vse v najlepšem redu, težke čase pa trenutno preživlja le nekaj zamaskiranih prototipov, ki so del znamkinih obsežnih testiranj v zimskih razmerah.

Na testnem poligonu podjetja BMW v Arjeplogu na severu Švedske potekajo zimska testiranja nove električne admiralske ladje bavarskega proizvajalca. Inženirji so si tokrat za nalogo zastavili širok spekter preizkusov za praktično vse sklope avtomobila pri nizkih temperaturah in na različnih zahtevnih voznih podlagah.

BMW iNext, ki prihaja v obliki moderno oblikovanega športnega križanca, naj bi ob električnemu pogonu ponujal enako vozniško izkušnjo in udobje, kot smo ju že vajeni pri ostalih modelih znamke. Električni pogonski sklop, inteligentni štirikolesni pogon in sistem vzmetenja so bili tokrat podvrženi obširnim preizkusom. Na podlagi rezultatov naj bi inženirji prilagodili določene nastavitve in s tem optimizirali delovanje.

Na to, da električna tehnologija počasi postaja enakovredna tehnologiji vozil s klasičnim pogonom, kaže tudi dejstvo, da je bil električni prototip podvržen seriji enako zahtevnih preizkusov, kot so jih deležni modeli z bencinskim ali dizelskim motorjem. Testne vožnje so potekale pri izjemno nizkih temperaturah na zasneženih cestah in zamrznjenih jezerih. Preizkušali so različne nastavitve štirikolesnega pogona in podvozja ter ustreznost reakcij sistema stabilnosti in zavor na poledenelih površinah, kjer prihaja do zdrsov že pri nižjih hitrostih. Obenem so potekali tudi temeljiti preizkusi električnih komponent, od meritev prenosa energije in sistema rekuperacije, do obnašanja baterijskega sklopa ob ekstremnih obremenitvah, nekaj poudarka pa je bilo tudi na učinkovitosti in delovanju klimatske naprave in sistema ogrevanja.

Z velikoserijsko proizvodnjo modela BMW iNext naj bi pričeli leta 2021 v proizvodnem obratu v nemškem Dingolfingnu.

Avtomobilizem.com (Vir: BMW. Foto: BMW)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tudi ženevski seznam razstavljalcev ne bo popoln
Koenigsegg razmišlja o dostopnem hibridnem športniku