Novice

BMW-jev najmočnejši dizelski šestvaljnik 

6 valjev, 4 turbo puhala, 294 kilovatov moči in 760 njutnmetrov navora – s temi štirimi številkami se predstavlja najmočnejši šestvaljni dizelski agregat na svetu, ki je bil razvit posebej za evropske kupce.

Peter je pred kratkim preizkusil dizelsko različico šestvaljnika v X6 M50d, ki ima ogromnih 280 kilovatov moči in 740 njutnmetrov navora. A Bavarci so v primerjavi s predhodnikom moč povečali za 14 kilovatov in 20 njutnmetrov.

Najmočnejši dizelski šestvaljnik na svetu bo premierno vgrajen v najnovejšo serijo 5, kjer bo nosil oznako M550d xDrive. Poleg štirikolesnega pogona imata limuzina in karavan vgrajen še 8-stopenjski samodejni menjalnik.

Za pospeševanje do stotice potrebuje vsega 4,4 sekunde, karavan pa potnike od 0 do 100 km/h pripelje v 4,6 sekundah. Končna hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h. Kot pravijo pri BMW-ju, bo voznik iz motorja, zaradi prilagodljivega vzmetenja M in aktivne volanske asistence, lahko izvlekel maksimum, ne da bi pri tem trpelo udobje.

Vizualne spremembe so majhne. Največji ljubitelji znamke bodo na M550d opazili večje odprtine za zrak spredaj in malenkost povečan usmerjevalnik zraka na zadku. V potniški kabini je voznikov zaslon opremljen s posebno grafično obdelavo.

V prodajne salone bo limuzinski M550d zapeljal julija, karavanski Touring pa se mu bo pridružil proti koncu leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Left Lane News. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "BMW-jev najmočnejši dizelski šestvaljnik "


DS_2009
6 leta 11 meseci nazaj

V članku, kjer ste testirali X6 M50d, ste zapisali: “Štiriturbinski šestvaljnik je namreč (zaenkrat) rezerviran samo za BMW-jevo zastavonošo, serijo 7”. Tudi po ceniku je za serijo 7 že na voljo in sicer kot 750d. Ne vem zakaj premierno v seriji 5, če je motor že na voljo v sedmici. Nazivna moč in največji navor sta tudi enaka, tako da sklepam, da gre za enak motor, ali se motim?

 
Aston Martin razkazuje svojo zbirko starodobnikov
Mercedes-AMG ruši rekorde in odpira ločena prodajna mesta