Novice

BMW M340i xDrive bolj podrobno

BMW je v začetku oktobra v Parizu o seriji 3 govoril bolj na splošno, z bližanjem dejanskega prihoda na tržišče pa so začeli spuščati v javnost tudi bolj specifične tehnične podrobnosti. Prvi na vrsti je M340i xDrive.

Gre za prvo pravo M Performance izpeljanko serije 3 in glede na tehnični paket, ki so mu ga namenili, je upravičeno naslednja najboljša stvar za najbolj našpičenim M3 tipa G80, ki so ga nam Bavarci ravno tako še »dolžni«.

Novinca žene znani trilitrski vrstni šestvaljnik tipa B58, izdelan v celoti iz aluminija. Nadgradnja glede na predhodnika vključuje spremenjen izpušni sistem z zbirnikom izpušnih plinov, izdelanim iz jekla, ki naj bi z dodatno skrajšanimi cevovodi ugodno vplival na dvig tlaka pred turbopuhalom, ki je s tem bolj odziven tudi pri nižjih motornih vrtljajih. Na odzivnost slednjega ravno tako pozitivno vpliva za 25 odstotkov manjša masa vrtljivih delov turbine. Nadgradnjo je doživel tudi sistem priprave mešanice goriva in zraka, s povečanim tlakom vbrizgavanja na 350 barov, medtem ko sta BMW-jeva sistema Valvetronic ter Vanos že zelo dobro poznana. Da se ročni menjalniki, na razočaranje nekaterih, počasi umikajo iz tega razreda avtomobilov, priča dejstvo, da je M340i xDrive serijsko združen z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom z možnostjo ročnega vmešavanja v njegovo delovanje z obvolanskima vzvodoma.

Končni rezultat prinaša 275 kW (374 KM) in 500 Nm, kar je dobrih 40 »konj« in točno 50 Nm več kot prej. Z njimi pospeši M340i xDrive do stotice v kratkih 4,4 sekundah (pol sekunde manj kot predhodnik), pospeševanje pa ustavi elektronski omejevalnik pri za Nemce zdaj že klasičnih 250 km/h.

S strani BMW zagotovljen izrazit korak naprej na področju vozne dinamike zagovarjajo Nemci v primeru dotičnega modela s serijsko nameščenimi M Performance dodatki, kot so zavore M z večjimi zavornimi koluti spredaj in zadaj ter pripadajočimi v modro obarvanimi zavornimi čeljustmi. Seveda je primaknjeno tudi športno podvozje M, spuščeno za 10 milimetrov in z njemu lastno kinematiko, vključujoč progresiven volan, športni diferencial M, ki ga zaznamuje elektronska simulacija zapore diferenciala in seveda »mešana« kolesa spredaj-zadaj z večjimi platišči, ki merijo serijsko 18 palcev, proti doplačilu pa lahko tudi več. Kot dodatek je na voljo še prilagodljivo podvozje M Adaptive drive, ki nudi vozniku še nekaj več možnosti prilagajanja značaja avta.

Tu so še dekorativni dodatki, ki pa so razvidni tudi iz priloženih fotografij avta. Prvič bo BMW pokazal M340i xDrive javnosti 30 novembra letos v Los Angelesu, začetek prodaje v Evropi pa je napovedan za julij 2019.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prestižni križanci so visoko na seznamu želja
V pričakovanju nove generacije najmanjšega Range Roverja