Novice

Prestižni križanci so visoko na seznamu želja

Kaj je pravzaprav tisto, kar nas vleče v ta razred avtomobilov? Sama namreč praktično ne poznam voznika, ki si vsaj občasno ne bi želel voziti športnega terenca katere od znamk, ki jih dojemamo kot prestižne.

Običajne, prestižne in luksuzne znamke

Za vse, ki ste kdaj imeli opravka z učenjem osnov ekonomije, je pojem luksuzne dobrine praktično med prvimi, na katerega ste naleteli. Gre za primer dobrine, ki je človek ne potrebuje nujno, ampak si jo želi, povpraševanje po njej pa se poleg tega (vsaj za nekaj časa) povečuje z njegovim premoženjem. Iz njene potrošnje izhaja kar nekaj ekonomskih neracionalnosti, kot na primer ta, da so kupci zanjo včasih še celo bolj zagreti, če ji cena naraste.

Če se preselim nazaj v avtomobilizem, gre približno takole. V primerjavi z “običajnimi” znamkami avtomobilov naj bi nam prestižne in luksuzne znamke v zameno za višjo ceno ponudile vozila, v katerih bi (med vožnjo) še bolj uživali, razloge za to pa lahko iščemo med drugim v boljših zmogljivostih, vozni dinamiki, kvaliteti izdelave, naboru materialov, večji ponudbi inovativnih rešitev ali zgolj v statusu, s katerim se tovrstna “super” znamka poda k premožnemu posamezniku.


PRIMA smo: Avto Fokus, Dnevnik, Finance, Komotar Minuta, Siol, Volan, Žurnal24 in Avtomobilizem.com.


No, z luksuznimi znamkami smo v praksi v Sloveniji precej omejeni, deloma tudi na račun davčne politike, ki je poskrbela, da je pri nas neracionalen že nakup avtomobila, ki z delovno prostornino motorja presega 2.500 ccm. Po drugi strani si lahko omislite avtomobil z manjšim motorjem in ga izdatno založite z opremo, pa z davkom na luksuz ne boste imeli opravka.

Prestiž na slovenskih cestah

PRIMA se je v svojem naboru srednje velikih križancev omejila na takšne, ki si jih Slovenci še privoščimo v količinah, ki so na koncu opazne na cestah. Znamke, ki smo jih izbrali, se v našem prostoru označujejo za premium oziroma prestižne, pri motorizaciji smo se odložili za solidno motorizirane izvedenke s samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom, ko je govora o opremi pa smo skušali izbrati tisto, kar po našem mnenju spada v avtomobil s ceno okrog 50 evrskih tisočakov.

V primerjalni test smo vključili šest predstavnikov segmenta: Alfo Romeo Stelvio (2016-), Audi Q5 (2018-), BMW X3 (2018-), Lexus NX (2014-), Mercedes-Benz GLC (2015-) in Volvo XC60 (2017-). Njihove osnovne tehnične lastnosti so zbrane v spodnji tabeli (če je ta premajhna za branje, jo lahko odprete tudi na tej povezavi, ki omogoča povečavo s klikom).

Prima D SUV tehnični podatki

Podobnosti in odstopanja

Če je pri tehničnih podatkih vse bolj ali manj jasno, se pri ostalih značilnostih in njihovi uporabnosti že nekoliko zaplete. Seveda pa se pri dejanskem odločanju o nakupu vse bolj ali manj konča pri ceni (tokrat v manjši meri) in osebnem okusu ali, če vam je ljubše, izpolnjevanju želja bodočega uporabnika, za katerega je lahko že v začetku izbiranja ena znamka povsem nesprejemljiva in druga na prvem mestu, saj se z njo najlažje poveže.

Naš cilj primerjave je bil, za razliko od procesa osebnega nakupa, ostati čim bolj pri objektivnih kazalcih, ki bi pokazali na razlike med našimi tekmeci. V ekipah smo se ponovno posvetili prostornosti in uporabnosti notranjosti, izboru in obdelavi materialov, ergonomiji voznikovega delovnega mesta, z dinamično, običajno in čim bolj varčno vožnjo smo ocenjevali vozne lastnosti, udobje in učinkovitost, preverili dostopnost in delovanje sodobnih tehničnih pomagal, se podali v salone po cene ter dodali ostale stroške lastništva, na koncu pa ovrednotili tudi osebno mnenje članov sodelujočih osmih medijev glede prepričljivosti nastopa posameznega modela.

Z rezultati, ki jih najdete na tej povezavi, se bodo nekateri strinjali delno, drugi pa čisto nič, kar je povsem razumljivo in pričakovano, sploh če se v mislih nekoliko vrnete k uvodnemu delu članka. Naš namen, kot to vedno znova zapišemo, je namreč  smiseln, povezan in obširen vpogled v različne lastnosti primerljivih modelov. 

Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes Benz GLC F-Cell kot kombinacija alternativnih pogonskih tehnologij
BMW M340i xDrive bolj podrobno