Novice

BMW razkril nekaj več o prihajajočih električnih iX3, iNext in i4

BMW, tako kot praktično vsi drugi avtomobilski proizvajalci, pospešeno pripravlja bodoče električne modele. Tokrat nam je posredoval fotografije prototipov, s katerimi nabirajo testne kilometre v okolici Arjeploga na Švedskem, in tudi nekaj novih tehničnih podrobnosti o njih.

Vsi trije, iX3, iNext in i4 so na priloženih fotografijah še vedno močno zamaskirani, a vseeno je moč razbrati, da dokaj zvesto sledijo oblikovnim smernicam, postavljenim s koncepti vsakega od njih.

Najbližje redni prodaji je seveda terenski iX3, ki gradi na tehnični osnovi tradicionalno gnanega X3 in naj bi zapeljal na tržišče že prihodnje leto. O njegovem pogonskem sklopu so nam zaenkrat zaupali, da ga tvori izredno močan elektropogon in visokonapetostna baterija z najnovejšo tehniko. Ta naj bi mu omogočala do 400 kilometrov dosega po standardu WLTP, na daljših poteh pa bo za intenzivno polnjenje baterije poskrbel hitri 150-kilovatni polnilnik. Proizvodnja iX3 bo stekla v tovarni BMW-Brilliance, prodajali pa jih bodo globalno.

Iz proizvodne lokacije v nemškem Dingolfingu bodo prihajali veliki iNext električni SUV-i. Sicer pričakujemo, da bo ta do leta 2021, ko zapelje v prodajne salone, dobil drugačno ime, že zdaj pa nam Bavarci obljubljajo, da bodo njegove baterije, ravno tako izredno sodobne in visokonapetostne zasnove, omogočale do 600-kilometrski doseg. To je sicer sto kilometrov manj, kot so se glasile prve napovedi in ideje, a menimo, da je tudi 600 še vedno sila spodbudna številka med električarji. Manko dometa bo iNext na nek način poskušal nadoknaditi s sila napredno tehniko, ki bo med drugim predstavljala vrh napredka in stanja tehnike med vsemi BMW-ji, saj naj bi se ponašal s tehniko avtonomne vožnje tretjega nivoja.

Ob dveh SUV-ih je ostal še limuzinski i4. Za razliko od obeh višjeraslih bratov bo i4 predvidoma najbolj značilno zabaven za vožnjo. Avto, tako imenovane štirivratne kupejevske zasnove, bo z baterijo, vgrajeno v dno avta, stavil na nizko težišče in izredno napreden pogonski sklop. BMW pri tem pravi, da bo že peta generacija njihovih električnih pogonov tudi v i4 omogočala ravno tako izredno dolg doseg (do 600 km) in tudi izjemne vozne lasnosti – manj kot štiri sekunde do sto in preko 200 km/h največje hitrosti. Proizvodnja BMW i4 bo stekla v BMW-jevi Münchenski tovarni, ravno tako leta 2021.

Avtomobiliziem.com (Vir in foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Black Chili: obvezna sestavina za vrhunski vozni vikend s Continentalom
Evelozcity je spremenil poslovni načrt in se preimenoval v Canoo