Novice

Evelozcity je spremenil poslovni načrt in se preimenoval v Canoo

Da se danes v avtomobilskem svetu spremembe resnično vrstijo s svetlobno hitrostjo, pritrjuje tudi tokratna novica. Podjetje Evelzcity, ki so ga ustanovili konec leta 2017, so že preimenovali, za povrh so mu pa spremenili še načrt poslovanja.

Prvotni načrti v zagonskem podjetju Evelozcity zbrane četice nekdanjih BMW-jevih vodilnih mož in Karl-Thomasa Neumana, nekdanjega prvega moža Opla, so bili razviti in prodajati električne avte. No, zdaj so te načrte prilagodili v smislu, da bodo avte ponujali trgu zgolj v kontekstu naročnin oziroma izposoje. Upoštevajoč, da so ciljali na cenovni razred avtomobilov med 35.000 in 50.000 dolarjev, je jasno, da je nov poslovni načrt močno odvisen od končnih tarif. Canoo, kot se podjetje po novem imenuje, v tem trenutku ni šel v finančne podrobnosti poslovanja, a zagotavlja, da bodo ponujali številne pakete. Ti bodo prilagodljivi željam strank in bodo vsebovali od popolne storitve, ki bo vključevala vse od servisiranja do zavarovanja in drugih morebitnih spremljevalnih stroškov uporabe avta, pa do zgolj najema avta brez »kritja« ostalih stroškov.

Skupna vsem naj bi bila sklenitev brez časovne vezave. Natančneje to pomeni, da bodo pogodbe o sodelovanju sicer v osnovi sklenjene za neko časovno obdobje, a v primeru predčasnega izstopa iz tovrstne pogodbe na željo stranke ta ne bo dodatno bremenjena s finančnimi penali. Priznavajo, da bo ponudba jasno vključevala fiksne letne stroške, a da ti ne bodo tako veliki in neizprosni, kot so v primeru predčasne prekinitve s strani stanke pri današnjih sistemih lizinga ali finančnih najemov avta.

Canoo pravi, da naj bi že imeli sklenjen dogovor o proizvodnji njihovih vozil s kanadsko Magno. Zanimivo pri tem je, da se kljub temu še vedno ozirajo za potencialnimi proizvodnimi kapacitetami. Sami sicer ne poročajo natančno, zakaj, a morda se pripravljajo za scenarij, če bo povpraševanja bistveno več, kot bo ponujala danes predvidena proizvodna kapaciteta, čeravno sami rahlo dvomimo v takšno skrajnost.

Zaenkrat napovedujejo Američani, da bodo poslovali samo na severno ameriškem trgu in na Kitajskem, da ne bodo imeli tradicionalnih prodajnih salonov in da bodo imeli vsega skupaj štiri modele. Gre pravzaprav za različne karoserije ali »pode«, ki jih bodo poveznili na eno samo električno platformo ali »board«, kot mu pravijo oni.

Prvo bo tako imenovano »lifestyle« vozilo, ki, glede na priloženo silhueto, še najbolj spominja na prostoren in avtonomno vozeč dostavnik. Drugi model je tradicionalnim limuzinam najbolj podoben »commuter« ali model za dnevne prevoze. Glede preostalih dveh zaenkrat še molčijo, a ugibamo, da bo eden neke vrste poltovornjak, drugi pa se bo spogledoval z danes tako zelo popularnimi SUV-i.

V prvi fazi bodo vse Canoo modele vozili ljudje, a Američani pravijo, da bodo v njih že od vsega začetka vgrajevali vso potrebno opremo in tehniko, da bodo, ko bo postala »periferija« dovolj dobro razvita, enostavno postali avtonomno vozeča vozila.

Komur se ti načrti morda še ne zdijo preveč ambiciozni, naj zaupamo, da napovedujejo prihod prvega modela od četvorice že leta 2021, drugi pa naj bi mu sledil v relativno kratkem času (le nekaj mesecev kasneje). Upoštevajoč, da tradicionalni proizvajalci razvijajo in testirajo nove modele najmanj štiri do pet let, se nam zdi ideja izpeljati celoten razvojni proces od prve skice na listu papirja do končnega in potrjeno delujočega izdelka, ki prihaja tudi iz tekočega traku stabilno delujočega procesa, v vsega dveh letih dokaj neverjetna namera. Kdo ve, morda pa dotične »top glavce« vedo in znajo več kot praktično vsi preostali tradicionalni avtomobilski proizvajalci, ki, kdo ve, morda res pretiravajo s počasnostjo in poglobljenostjo svojega razvojnega in preizkuševalnega dela.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Canoo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW razkril nekaj več o prihajajočih električnih iX3, iNext in i4
Ford bo elektrificiral motorje EcoBoost v Fiestah in Focusih