Novice

BMW v dogovor o dobavi baterij s kitajskim CATL

Bavarci nameravajo skleniti poslovni dogovor o štiri milijarde težkem poslu nabave baterij s kitajskim podjetjem CATL (Contemporary Amperex Technology) za obdobje več let.

Markus Duesmann, vodja nabave pri BMW-ju, je pri tem zagotovil, da naj bi za 1,5 milijarde baterij CATL dobavil BMW-ju neposredno iz njihove na novo zgrajene tovarne v vzhodni Nemčiji v mestu Erfurt, ostali del zakupljene kvote baterij pa naj iz njihovih kitajskih obratov. Posebej za potrebe podpisa pogodbe o začetku izgradnje omenjene nove tovarne baterij bo prihodnji ponedeljek pripotoval na obisk v Nemčijo kitajski premier Li Keqiang.

Evropejci se zelo dobro zavedajo pomanjkanja lastnih kapacitet za proizvodnjo baterij, zato tovrstne strateške povezave s Kitajci ne presenečajo. Pri tem je Duesmann rekel, da bodo Bavarci prispevali tudi nekaj kapitala v proračun za izgradnjo tovarne, a o konkretnem znesku ni želel govoriti. Isti vir pri BMW-ju je potrdil tudi, da so Bavarci pripravljani investirati v razvoj baterijskih celic, odločitev, če bi jih začeli tudi sami proizvajati, pa zaenkrat še ni bila sprejeta, a si puščajo pri tem odprta vrata, saj je tudi še niso v celoti ovrgli.

BMW naj bi bil zaenkrat zadovoljen s sklenitvijo dveh strateških zavezništev na področju dobave baterij za njihove električne modele prihodnosti. Povsem odprti pa so še za tretjega dobavitelja, pri čemer so trenutno v pogovorih s skupno osmimi potencialnimi kandidati. Zanimivo pri celotni zgodbi je, da namerava BMW proizvajalcu baterij sam dobavljati surovine, kot je recimo kobalt, pri čemer je ravno v fazi pogajanj za dolgoročne pogodbe. Duesmann pri tem zagotavlja, da bo BMW sklenil pogodbo o sodelovanju samo z viri, kjer so zagotovljeni človeški delovni pogoji in ne prihaja do izkoriščanja otrok pri izkopavanju, pri čemer je dal jasno vedeti, da ne kupuje kobalta iz Konga.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Avtomobilizem.com.)

Ekskluzivni ogledi Pininfarininega električnega superšportnika v Montereyu
Nemške banke svetujejo investiranje v klasične avte