Novice

Nemške banke svetujejo investiranje v klasične avte

Zna se zgoditi, da bo v prihodnje na nemških cestah videti vse manj klasičnih Porschejev. A njihovo izginotje ne bo povezano s kakšnim emisijskim zakonom.

Njihovi lastniki vse bolj prepoznavajo vrednost tovrstnih avtomobilov na trgu, še posebej tistih s šestmestno cifro, zato jih vse manj vozijo in vse bolj skrivajo v zasebnih garažah in zbirkah.

Tovrstno početje podpirajo celo nemške banke, med njimi na primer Südwestbank AG. Jens Berner omenjene banke je tako Bloombergu zaupal, da posameznikom z likvidnim premoženjem v vrednosti vsaj milijona evrov svetujejo, da naj del tega denarja naložijo v nakup klasičnega primerka nemške avto industrije. Tovrstna naložba naj bi predstavljala svojevrsten način investicije z zelo zanimivo dobičkonosnostjo, kar potrjujejo tudi  kazalci gibanja vrednosti cen vozil.

OTX indeks klasičnih vozil pri banki Südwestbank, ki spremlja gibanje vrednosti Porschejev, Audijev, BMW-jev in Mercedes-Benzov v Nemčiji, poroča, da se je povprečna vrednost slednjih od leta 2005 do leta 2018 početverila. Za primerjavo, v enakem obdobju je nemški borzni indeks DAX pridobil »samo« 203 odstotke. Dvig vrednosti klasičnih Porschejev pa je bil v tem času še bistveno bolj neverjeten, saj se jim je povprečna vrednost povečala kar za 683 odstotkov.

Kdor želi pristopiti k nakupu klasičnega avta kot investicije s ciljem dviga njegove vrednosti s časom, se mora zavedati tudi tu nenapisanih, a še kako veljavnih pravil. Bistveno pri tem je jasna in dokazljiva celotna zgodovina avta. Ob tem bo avto bolj cenjen, če bo v čim bolj izvirnem stanju. Berner iz Südwestbanke dodaja, da naj se petični kupci ozirajo predvsem po avtih s ceno preko 100.000 evrov, saj bi morebiten zaslužek z nakupom cenejših primerkov zelo verjetno bistveno načeli postranski stroški, kot so zavarovanje, varno skladiščenje, stroški vzdrževanja in vrednotenje vozila s strani strokovnih poznavalcev.

Naslednja možnost je nakup poceni dotrajane klasike s ciljem dviga njene vrednosti skozi projekt restavratorstva. Pri tem obstaja nevarnost, da bodo stroški restavratorstva eksplodirali preko vseh meja, zaradi česar bi pustili zelo malo prostora za dejanski zaslužek ob prodaji. Zato bi bilo morda bolj smiselno vložiti več v dober (in jasno dražji) primerek, ali pa pred nakupom primerka v slabem stanju pridobiti oceno poznavalca o okvirnem strošku obnove ter ocenjeni vrednosti po obnovi.

Obstaja pa še en problem, s katerim se bodo morali tovrstni srečneži ukvarjati – zadrževanje pred uporabo čudovitega avtomobila. V tem primeru bi znal biti eden od načinov lajšanja te težave nakup cenejšega podobnega izdelka, ki bi ga lahko uporabljal, medtem ko bi se “investicijski projekt” medil v vitrini.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW v dogovor o dobavi baterij s kitajskim CATL
Opel predstavlja oblikovalske smernice za prihodnost