Novice

BMW X3 M in X4 M z motorjem bodočih M3 in M4

Prva čistokrvna izdelka M na osnovi X3 in X4 delujeta s stališča motornih in voznih zmogljivosti zelo prepričljivo.

O oblikovnih posebnostih obeh na tem mestu ne bi razglabljali, saj o njih dovolj zgovorno pričajo priložene fotografije. Se nam pa zdi smiselno nekaj besed nameniti novemu motorju, ki so ga za dvojico razvili v BMW-jevem oddelku M.

Agregat S58, ki bo nadomestil predhodni S55, ima nekaj večjo vrtino in krajši hod batov. Razlog za to je dvig rdeče meje motornih vrtljajev na 7.300 vrt/min. Meja, ki naj bi bila za motor, podprt z dvemi turbopuhali, med višjimi na trgu.

V osnovi bo trilitrski vrstni šestvaljnik ponujal največ 352 kW (480 KM) moči in 600 Nm navora. Moč bo imela vrh planote v območju med 5.600 in 7.300 vrt/min, navor pa v območju med 2.600 in 5.500 vrt/min. Ob doplačilu za paket Competition ostane navor nespremenjen, a na voljo v širšem območju (2.600 do 5.950 vrt/min), nazivna moč pa zraste na 375 kilovatov oziroma spoštljivih 510 KM. Slednje je posledica »odprtosti« elektronike v zgornjem območju motornih vrtljajev, saj je ta moč na voljo malo kasneje in posledično v nekaj ožjem intervalu (5.950 do 7.300 vrt/min). In ja, kogar je morda zasrbelo, S58 agregat pričakujemo tudi v čisto novi limuzini M3 in kupeju M4.

V vsakem primeru se prenaša moč na vsa štiri kolesa skozi pogon M xDrive, ki je ravno tako dodatno optimiran s strani oddelka M in naj bi bil v »sorodu« s štirikolesnim pogonom v aktulnem M5. Za razliko od limuzine pa »terenca« nimata opcije izključno zadnjega pogona. Carsten Pries, produktni vodja pri BMW M GmbH, pravi, da so se za to odločili, ker opcija zgolj zadnjega pogona ne ustreza najbolj terenskemu značaju obeh novincev. Kljub temu zatrjujejo, da bi morala tudi X3 M in X4 M biti sposobna opletanja z zadkom, le voznik bo moral biti za to malo bolj vešč volana. Za dvig vozne dinnamike je tu še na zadnjo premo primaknjen M diferencial z aktivno zaporo, menjalnik pa je izključno osemstopenjski klasični iz hiše ZF tipske oznake M8HP75 z možnostjo ročnega poseganja v njegovo delovanje.

Pogonski sklop zadošča v X3 M in X4 M za pospešek do stotice v 4,2 sekunde, oba pa tovrstni šprint, v povezavi s paketom Competition, opravita v desetinko krajšem času. Največja hitrost obeh »osnovnih različic« znaša presenetljivo visokih 280 km/h, v povezavi z opcijskim M Driver’s paketom pa se ta meja premakne za zanemarljive štiri urne kilometre na 284 km/h.

Začetek prodaje obeh je določen za letošnje poletje, cene pa se začnejo (v Nemčiji) pri 84.900 € za X3 M oziroma 93.400 € za X3 M Competition oziroma 87.100 in 95.600 za obe primerljivi različici X4 M.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "BMW X3 M in X4 M z motorjem bodočih M3 in M4"


abbe
6 meseci 3 dni nazaj

djte mal člank popravt
kakšne prepovedane meje vrtlajev,pa glih 4800 km nima ta motor

 
Honda pred Ženevo napoveduje serijski Urban EV in konceptni Tomo
Citroën pripravlja nov urbani koncept