Novice

Honda pred Ženevo napoveduje serijski Urban EV in konceptni Tomo

Pred kratkim smo napovedali, da bo Honda marca v Ženevi pokazala novo izpeljanko konceptnega Urban EV, ki bo bližje serijski podobi. No, zdaj se je izkazalo, da bodo v Švico pripeljali kar serijsko različico, poleg nje pa še popolnoma nov koncept, poimenovan Tomo.

Za prvega so nam že v tem trenutku ponudili pokušino v podobi fotografije njegove notranjosti. Natančneje, pokazali so njegovo armaturno ploščo, ki je zelo čistih in preprostih potez. Vse na njej se vrti okoli treh velikih visokoločljivih zaslonov. Skrano levi, za volanskim obročem, bo predvidoma namenjen informacijam merilnikov in s tem posvečen vozniku ter ne bo dopuščal nikakršnih neposrednih vnosov. Glede na očiščenost plošče fizičnih stikal in gumbov sta desni in sredinski zaslon zelo verjetno občutljiva na dotik.

O drugih podrobnosti avtomobila Japonci zaenkrat še molčijo, so pa zaupali, da naj bi bila njegova baterija med lažjimi in naj bi bilo v njene celice z visoko gostoto moč shraniti dovolj električne energije za tako imenovani srednje dolg doseg – ugibamo, da to pomeni med 150 in 200 kilometri. Baterija je, kot smo pričakovali, vgrajena v dno avta, enako pa velja tudi za napovedano lokacijo mesta za priklop polnilnega kabla sredi »pokrova« prednjega dela avta. Honda je v tem trenutku razkrila še, da bo baterija premogla tudi napredno upravljanje sistema za hlajenje baterije poleti oziroma njeno segrevanje pozimi.

Poleg serijskega Urban EV bodo Japonci pripeljali v Ženevo tudi mali konceptni Tomo, ki je zgrajen na sveže razviti Hondini električni platformi. V navezi z Evropskim inštitutom za dizajn iz Torina (Istituto Europeo di Design ali na kratko IED) so Japonci pripravili čisto nov oblikovalski koncept Tomo EV. Mimogrede, tomo po japonsko pomeni prijatelj, namenjen pa naj bi bil predvsem mlajši populaciji, ki naj bi z njim izkusila pristen užitek v vožnji in večnamembnost, tako za uporabo v prostem času kot tudi za poslovno rabo.

Tomo EV pa ni prvo sodelovanje Honda in IED-a, saj naj bi bil to že 15. prototip, izdelan v razmerju 1:1. Tokratni predstavlja zaključno nalogo študentov dvoletnega magistrskega študija šole za oblikovanje na področju transporta. Tomo EV je delo trinajstih študentov omenjene fakultete, poosebljal pa naj bi zabavnost vožnje s Hondo leta 2025. Končni rezultat je mali električni kupe, oblikovan v mali poltovornjak in mersko le malo večji od Mazdinega MX-5. Podobno kot Urban EV stavi tudi Tomo na čiste in preproste karoserijske poteze ter kontrast črnih elementov na pretežno beli karoserijski podlagi.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Autoblog. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Škodin električni koncept Vision iV je kupejevski križanec
BMW X3 M in X4 M z motorjem bodočih M3 in M4