Novice

BMW X4 bodo sestavljali tudi v Rusiji

BMW bo s partnerjem Avtotor in s pomočjo predpripravljenih kompletov v Rusiji pričel z izdelavo svojega športnega terenca X4.

BMW v tovarni Avtotor v Kaliningradu trenutno izdeluje že sedem modelov s pomočjo delno pripravljenih kompletov. V proizvodnjo linijo bodo sedaj dodali še model X4, ki bo namenjen izključno ruskemu trgu. V izjavi so pri BMW dejali, da bodo sestavne dele za izdelavo v Rusijo poslali iz tovarne v Spartanburgu v Združenih državah Amerike.

V maju so pri bavarskem proizvajalcu povedali, da so preložili odločitev o gradnji lastne tovarni v Rusiji, predvsem zaradi negotovega ekonomskega stanja v državi. Prodaja novih vozil v Rusiji je v aprilu padla za 38 odstotkov, saj se številni kupci zaradi zahodnih sankcij ne odločijo za nakup novega vozila, napovedi pa še poslabšata nizka cena nafte in vrednost ruske valute. BMW-ju je po podatkih Združenja evropskih podjetjij za Rusijo prodaja padla za 20 odstotkov.

Kljub splošnemu padcu prodaje bogati Rusi vse več denarja zapravljajo za prestižne dobrine. BMW in Mercedes-Benz želita preseliti proizvodnjo v državo in se na ta način izogniti plačilu visokih uvoznih dajatev. Mercedes-Benz je po poročanju ruskih medijev lokacijo za svojo tovarno zožil na tri lokacije in le vprašanje časa je, kdaj se bodo odločili za gradnjo.

Avtotor po poročanju Automotive News trenutno že izdeluje serijo 3, 5, in 7, skupaj z modeli X1, X3, X5 in X6, obenem pa v omenjeni tovarni izdelujejo vozila za Opel , Chevrolet in Kio. Po drugi strani pa na primer Volkswagen in Ford zmanjšujeta svojo prisotnost v Rusiji, ravno zaradi slabih ekonomskih razmer v državi.

V lanskem letu so v obratu Avtotor izdelali 25.000 vozil BMW, v letu 2015 pa naj bi po podatkih IHS Automotive proizvodnja padla na 21.000 vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News. Foto: Chan.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "BMW X4 bodo sestavljali tudi v Rusiji"


Firediver
8 leta 11 meseci nazaj

Se vidi, da je prepad med maloštevilnimi oligarhi in množico revežev v Rusiji vedno večji..še VW se umika, ker v Rusiji ni srednjega razreda, višji sloj pa itak poseže po BMW-ju…

 
Opel Astra je razkrita!
Najavljen Peugeot 308 GTi