Novice

BMW X5 M in X6 M z do 625 konjskimi močmi

Medtem ko so pri Audiju sklenili, da bodo v letu 2019 izdatno povečali nabor svojih modelov RS, predstavljajo njihovi južni sosedje iz Münchna naslednje generacije predhodnikov modelov M – tokrat sta na vrsti X5 in X6.

S stališča pogona je za oba zgodba že poznana. Žene ju namreč že iz aktualnega M5 in M8 poznani 4,4-litrski M TwinPower Turbo agregat, ki v “osnovni” izpeljanki ponuja v uporabo največ 750 Nm navora in 441 kW (600 KM) največje moči. Osemvaljnik je povezan z osemstopenjskim ZF-ovim samodejnim menjalnikom, štirikolesnim pogonom in serijsko primaknjenim aktivnim diferencialom Active M na zadnji osi. Za razliko od recimo M5 pa pri obeh modelih X štirikolesni pogon ne pozna opcije izključno zadnjega pogona. Tu je namreč najboljši približek temu režim 4WD Sport, ki samo poveča nagnjenost po dodelitvi pogonske sile zadnjemu paru koles, prednjega para pa nikoli zares ne izklopi.

Tako motorizirana in preko dve toni težka X5 M in X6 M pospešujeta do stotice v kratkih 3,9 sekundah, največja hitrost pa je ravno tako pri obeh omejena na zdaj že tradicionalnih 250 km/h. Seveda pa Bavarci ponujajo tudi možnost doplačila za tako imenovani M Driver’s paket, pri katerem elektronika ustavi nadaljnje pospeševanje pri 290 km/h.

Kot pri omenjenih limuzinskih in kupejevskih bratih, je seveda tudi pri obeh športnih terencih na spisku opcij tudi tako imenovani paket Competition. Ta tudi v primeru X5 M in X6 M dovoljuje motorju razviti še dodatnih 25 KM, ki dvigne nazivno moč na 460 kW oziroma 625 KM. Največji navor ostaja s 750 Nm tudi pri Competition izpeljanki nespremenjen. Zadeva se na cesti odrazi v desetinko krajšem pospešku do stotice, največja hitrost pa ostane enaka obema zapisanima pri modeliih brez dodatka Competition.

Druge tehnične nadgradnje izpeljank M dodajajo posebej nastavljeno prilagodljivo vzmetenje, vključujoč aktivne stabilizatorje. M tretma je podvozju namenil še posebej za modela namensko razvito strižno ojačitveno ploščo in specifična vpetja prem. Povečanim motornim zmogljivostim primerno poudarjeno zmogljive so tudi zavore, v katerih prednja koluta premera 395 mm “grizejo” šestbatne čeljusti, zadaj pa v 380-milimetrske kolute grabijo enobatne čeljusti.

M obdelava velikih terencev je obema namenila še številne oblikovne in dekorativne dodatke znotraj in zunaj; platišča merijo serijsko najmanj 21 palcev, pri paketu Competiton pa vsaj 22 palcev. Slednji se od navadnih izpeljank razlikuje še po napisih Competition ter v črno barvo odetih pokrovih zunanjih ogledal, okvira ledvičk in oznakah modela.

Začetek prodaje obeh je potrjen za april 2020, cene pa se bodo začele predvidoma pri okoli 160.000 evrih.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Koncept Nissan IMk je videti kot kei avtomobil prihodnosti
Volvo pokazal več skic električnega XC40