Novice

Koncept Nissan IMk je videti kot kei avtomobil prihodnosti

Koncept urbano uporabnega avtomobila naj bi združeval prefinjen izgled z najnovejšimi tehnološkimi dosežki in zmogljivostjo električnega pogona.

Novi koncept predstavlja Nissan Intelligent Mobility, vizijo zasnove vozil v prihodnosti, ki naj bi prešla v uporabo tudi v manjših avtomobilih, namenjenih uporabi v mestnih središčih. Popolnoma električni avtomobil, v katerem bodo vozniku na razpolago najmodernejši tehnološki pripomočki skupaj z ustrezno možnostjo povezljivosti, naj bi poleg vsakodnevne uporabnosti vozniku in potnikom omogočil potovanje brez stresa.

Zunanji videz koncepta odraža Nissanove oblikovalske smernice prihodnosti poimenovane Timeless Japanese Futurism, ki se izraža preko tekočih linij in modernega, prečiščenega videza. Že na prvi pogled lahko opazimo elemente izhajajoče iz japonske kulture, potekajoče od prednjega odbijača z masko, oblike koles ter vse do strehe in zadnjih luči.

Tudi notranjost je precej bolj prestižna, kot smo je vajeni v tovrstnem segmentu avtomobilov ter preseneča s prostornostjo na račun zasnove električnega avtomobila, kljub kompaktnin zunanjim meram (dolžina 3,434 m, širina 1,512 m, višina 1,644 m). Ob čistih in mehkih linijah so elementi armaturne plošče in vratnih oblog v prijetnih nevsiljivih barvnih odtenkih, kar še dodatno pripomore k dobremu počutju potnikov. Konceptu prihodnosti primerno se informacije podajajo preko holografskih zaslonov, notranja ambientalna osvetlitev pa se prilagaja prikazanim vsebinam. Ob le dveh fizičnih gumbih, ki sta namenjena zagonu ter upravljanju funkcij menjalnika, naj bi nadzor vseh sistemov potekal preko krmilnih površin, občutljivih na dotik, kar naj bi še dodatno izboljšalo interakcijo med uporabniki in avtomobilom ter omogočalo lažje prilagajanje nastavitev.

Nissan IMk koncept obenem predstavlja korak naprej k avtonomni vožnji, saj vgrajene asistenčne tehnologije omogočajo vožnjo v različnih pogojih pod nadzorom naprednejše in izboljšane različice sistema ProPILOT 2.0, ki omogoča tudi samodejno parkiranje s pomočjo nadzora preko aplikacije na pametnem telefonu.

Električni pogonski sklop odraža več kot desetletne Nissanove izkušnje s področja električnih vozil ter ob hitrem in tekočem pospeševanju še  izboljšuje vozniško izkušnjo, dodatno varnost pa prinašata uporaba tehnologije nevidno v vidno (I2V – Invisible-to-Visible) ter primerjava podatkov, zaznanih s tipali, s podatki drugih vozil, prejetih preko povezave v oblaku.

Koncept nameravajo predstaviti konec meseca na prihajajočem avtomobilskem salonu v Tokiu, po besedah Nissanovega podpredsednika Asaka Hoshina pa naj bi predstavljal vpogled v mobilnost prihodnosti, kot so si jo zamislili pri Nissanu.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota C-HR po novem tudi z močnejšo različico hibrida
BMW X5 M in X6 M z do 625 konjskimi močmi